Kamrat 4-procent slår till

Enligt den senaste sifo-undersökningen har högerpartierna, alliansen, regeringspartierna egen majoritet och har faktiskt ryckt ifrån så det är samtidigt den mest ojämna undersökningen på ett bra tag. De minsta partierna i både oppositionen och alliansen ligger nu klart över 4-procentspärren. Något som tyder på att anhängare till andra partier (kamrat 4%) nu säger att de tänker rösta på något av småpartierna för att se till att de inte hamnar utanför riksdagen. Men det måste också ha skett en överflyttning av uppgivna sympatier från andra partier till moderaterna. För ramlar kristdemokraterna eller centern ur riksdagen så blir det sannolikt inte en borgerlig regering och ramlar vänsterpartiet ur så finns det ingen chans till en vänsterregering.

Just i denna sifo-undersökning  är rasisterna i sverigedemokraterna utanför riksdagen och väl är väl det, men inga förändringar i undersökningen är statistiskt säkerställda så de kan lika gärna komma in. Men alliansen behöver enligt undersökningen inte sverigedemokraterna för att kunna bilda regering.

Själv tänker jag rösta på vänsterpattiet i riksdagsvalet trots att jag anser att de har många fel och brister. Men jag vill inte ha 4 år till med en regering som sätter de rikas intressen för de fattigastes. Fast i kommunvalet röstar jag på Socialistiska Partiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Klas

  Aldrig har man väl hoppats att något parti ska hamna under lika mycket som nu. Ska bli kul att se den där Åkesson i TV när det står klart att hans rasistparti inte kom in!!!

 • Pragmatikern

  Det troligaste är nog att ”Kamrat 4%” kommer att se till att både kristdemokraterna och vänsterpartiet kommer att sitta kvar. I modern tid har det varit mycket sällsynt att ett riksdagsparti åkt ur. Egentligen har detta endast hänt 1991 då miljöpartiet fick lämna riksdagen. Till detta kommer ”dagsländan” Ny Demokrati, som fanns i riksdagen 1991-1994, men detta parti ”krackelerade” redan under mandatperioden.

 • Pingback: Röda Malmö: Ta strid mot högerpolitiken!()

 • Kristoffer

  Ja, som moderat går man väl lite i tankarna att rösta på nåt av de andra partierna bara för att se till att de inte åker ut. Men det tar emot att rösta på centern eller kd. Håller inte med dem i särskilt många frågor. Men det ska bli väldigt kul att följa valet. Det är det första riksdagsvalet där jag är helt insatt. Mitt politiska intresse kom igång på allvar strax efter förra valet.

  Tyvärr tror jag nog att SD kommer in faktiskt. Jag tror många som bara funderat på att rösta på dem kommer gå och göra det på valdagen.

 • pauwi

  Att ha kommunister i en regering – i så fall den enda i EU – har fått folk att tänka till. Det har förstått att erfarenheterna från historien talar sitt tydliga språk.
  Att SD kommer in i riksdagen är mycket sannolikt eftersom mörkertalet säkerligen är väsentligt större än den redovisade.

 • Pragmatikern

  Om SD kommer in eller inte tror jag mycket beror på hur valrörelsen kommer att gestalta sig och vilka frågor som får fokus.

 • Daniel L.

  Det lär bli jämnt i valet. Spännande! Beträffande SD så håller nog många sympatisörer tyst när opinionsinstituten frågar. 3,8 procent väljarsympatier i dag kan betyda riksdagsplats efter valdagen. Den som lever får se.