Intressant utveckling i Stockholm

Opinionsundersökningarna duggar tätt och det är i stort sett ganska ointressant vad de kommer fram till. Det är jämt mellan blocken, sverigedemokraterna kommer kanske inte och det blir troligen en borgerlig regering. Det mesta i de flesta opinionsundersökningar tyder på det. Sverigedemokraterna kommer inte att få nåt inflytande om de kommer in. En borgerlig regering kommer dock att eventuellt behöva deras stöd för att bildas. En vänsterregering lär inte kunna få det. Men sen kommer en borgerlig regering att söka samarbete med miljöpartiet (som ju allt väsentligt är ett borgerligt parti, med vissa obehagliga ekologistiska inslag) och en socialdemokratiskt dominerad regering kommer att söka stöd hos Fp eller C.

Men i Stockholm har utvecklingen inom opinionen varit spektakulär och intressant. Miljöpartiet har fördubblat stödet jämfört med förra valet. Socialdemokraterna å sin sida har backat rejält. Totalt sett kommer dock de borgerliga att vinna valet i Stockholm.

Det finns fler problem med ett stort miljöparti. Partiet är anhänagre av privata lösningar som ökar klyftorna i samhället, det finns ibland en något religiös överton i partiets retorik och djupekologi, ekologism, har uttalat stöd från en del av dess medlemmar. Det är en antihumanistiskt ideologi som innebär att naturen i princip tilldelas rollen som gud.

Vidare företräder miljöpartiet trafikpolitiska och stadspolitiska lösningar som går mot det som är miljö- och klimatvänligt. Man är mot tätare stad, för avstängda gator, i praktiken för biltrafikleder även om man i ord är mot. Då hjälper det inte om man är för utbyggd kollektivtrafik och mot en del biltrafikleder som Förbifart Stockholm och för miljöbilar. För mig är det oroande att ett parti med religiösa undertoner och som är privatiseringsivrare får ett allt större stöd bland yngre kvinnor. Det båder inet gott för varken jämlikhet eller jämställdhet i framtiden.

En intressant utveckling av opinionen i Stockholm alltså, men inte en bra utveckling.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: MP lyfter rejält i Stockholm « Joakim Hörsing()

 • martin

  ”En borgerlig regering kommer dock att eventuellt behöva deras stöd för att bildas. En vänsterregering lär inte kunna få det.”

  Det tycker jag är allt man behöver veta om rasistiska högerextremister. Vill man förvägra rasisterna inflytande så finns blott en väg att gå.

 • mathias

  Alltså allt detta hat mot Sverige Demokraterna och deras politik. Många kommer rösta på detta parti och folk lär ju rösta för dom anser att deras politik är den rätta för dom. Jag ser inget fel i det tvärtom det är väl lite det demokratin handlar om och det är väl därför vi går och röstar. Det är ju folket som vill ha SD i täten om det nu mot alla odds skulle bli så och då kanske andra partier ska tänka om och kanske börja lyfta lite på dom frågor som faktiskt SD har och som tydligen lockar väljare.

  Men låt den borgliga regeringen få ett par år till på sig så kommer det nog bli kanon, vi får ändå ha med i beräkningarna att dom bara haft 4 år.

 • ”Folket som vill ha SD i täten”?? Märkliga ord om ett parti som om det lyckas som bäst kommer bli riksdagens minsta parti.

 • Jag tror du är lite för kritisk mot mp:s stadspolitik. Deras fäbless för privata lösningar är en sak, men i synen på tät stad är de som värst splittrade. Det finns fundamentalister som vill bevara varje gräsmatta, men även mp talar om ”glest utspridd stad” som något negativt, se http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=193155.

  Åtminstone är de inte värre än andra partier. Åtminstone i Stockholm finns inget parti som klart har tagit ställning för tät stad.

  • Anders_S

   Jan Wiklund: Du har nog rätt om Mp. Jag kan mycket väl vara för kritisk mot dem när det gäller stadspolitiken. I Göteborg finns det abolsut inget parti som tagit ställning för tätare stad. Här gäller en stad i enlighet med näringslivets och vinstens intressen. En av de negativa aspekterna av göteborgsandan kan man säga. De flesta individer som gjort dett tillhör vänsterpartiet och/eller vänstern i bredare mening.

 • Pragmatikern

  ”Men sen kommer en borgerlig regering att söka samarbete med miljöpartiet (som ju allt väsentligt är ett borgerligt parti, med vissa obehagliga ekologistiska inslag) och en socialdemokratiskt dominerad regering kommer att söka stöd hos Fp eller C.”

  Det är nog ganska troligt att miljöpartiet går denna väg i det fall det blir ett oklart parlamentariskt läge. På radion idag diskuterades nya miljöbilsutspel mellan miljöminister Carlgren och språkröret Wetterstrand. Efter lite inledande ordfäkteri blev plötsligt tonen en annan och man pratade om blocköverskridande överenskommelser. ”Kniper det” kan man nog prata ihop sig i en hel del frågor.

  Däremot har jag mycket svårt att tro att (fp) och (c), i dagens situation, skulle våga sig på något närmare samarbete med socialdemokraterna då detta vore näst intill politiskt självmord. Dessutom är det så att de inbördes ”vänster-höger positionerna” inom alliansen förskjutits en hel del och i sak, t.ex. frågor som arbetsrätt respektive försvar, ligger nog nog (c) respektive (fp) mer ”till höger” än (m). Någon stor koalition (m)+(s), som ibland förekommit i Tyskland, tror jag dock inte vi får se.