Avskaffa licensjakten på varg

Det finns ingen anledning att ha licensjakt på varg. Det finns alldeles för få vargar i Sverige för att det ska finnas något skäl till jakt på varg. En jakt som förutom licensjakten också består av skyddsjakt och tjuvjakt. Den senare har uppenbart ökat i och med att licensjakten införts. Jag tror att det faktiskt har samband. Licensjakten har gett jägarna accepterade och erkända möjligheter att spåra och kontrollera vargarna bättre. Varghatarna bland jägarna har kanske därför i praktiken fått bättre och enklare möjligheter att veta var de vilda vargarna befinner sig och därmed också jaga dem illegalt. Licenssjakten har i så fall lett till ökad tjuvjakt istället för minskad.

För att Sverige ska ha en hållbar vargstam på sikt krävs cirka 10 gånger fler vargar än vad som finns idag, dvs omkring 2 000 vargar. Ett antal som finns i ytmässigt mindre länder med lika stor eller större befolkning än Sverige, däribland Grekland.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Ulf Vargek, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • thord

  det märks så tydligt att alla som bäst förstår, inte bor och lever där vargen är. skulle vara intressant att skapa en vargstam i stockholm, då om något så skulle det visa sig om alla som fick sina husdjur dödade var positiva till en stor varg stam.

  • Anders_S

   thord: Det finns en vargflock/ett vargrevir (Rialareviret) i utkanten av Stockholm. En av Sverige största vargflockar finns i utkanten av Göteborg (Bredfjällsreviret), i det område där min mormor hade sin bondgård och där jag delvis växt upp. Det verkar inte som om du har nån riktig koll på detta utan mest försöker sprida fördomar om landsbygdsbefolkning och stadsbor. Min mor bodde i 15 år i Ljusdal och Ramsjö, i en liten gård vid kanten av finnskogarna. Där finns det både varg och björn.

   Det finns över 3000 björnar i Sverige och 200 vargar. Man kunde tycka att björn borde vara ett större problem. De är ju i motsats till vargen faktiskt farliga för mäniskan (även om de som blivit dödade eller skadade i allmänhet är klantiga jägare och inte vem som helst som pronerar i skogen).

   Det finns mycket fler husdjur i Bredfjällsreviret än i reviren i Bergslagen. Husdjur kan man skydda.

 • thord

  om du lyckas se en björn så tillhör du en liten skara, den till motsats mot varg undviker allt som har med oss att göra. om du tolkar det jag skrev personligt så var det ju synd. men som sagt, det är många som kan och vet, men det är få som på något vis befinner sig i område där varg faktiskt kan vara ett problem, och den delen som är i utkanten av dessa städer, dom är just utanför! så vi är tackolov förskonade. bor själv i storstad.

  • Anders_S

   thord: Nu är det ju så att människor oftare råkar ut för björn och ser björn än varg. Det har nog med antalet att göra.

 • Hans Norebrink

  Ett skäl mot vargen är dess påstådda grymhet i dödandet. Så inför licensjakt på det grymmaste djuret av alla – människan.

 • Isa

  Stoppa licensjakten! Den väcker alltför mycket tanke till trofejakt och kan ställa till mer problemvargar än nytta, vad jägare än säger. Låt yrkesjägare ta hand om problemvargar med väl dokumentation så rätt individ tas bort tillsammans med fältbiologer och naturvårdsverk. Jaga med lösspringande hund i revir med mindre vargar, jakthundarna är ofta dåligt inkallningstränade. Lägg ner 1-2 dagar att träna hunden ointresse att följa vargspår. Sätt pingla på hunden och ev säkerhetsväst. kanse in ringbrynja i aliminium, lätt, luftig och stark över hals och rygg. Om man nu vill utsätta hunden för risken!
  Inte rädder för vargen!