22 olösta mord i Göteborg sen år 2000

Göteborgs-Posten redovisar idag (i papperstidningen) att det finns 22 olösta mord sen år 2000 i Göteborg. Det blir snitt två per år. Fast egentligen är det nog faktiskt färre.  För i två fall är det eventuellt så att det kan vara självmord och naturligt dödsfall och i ett annat fall finns inget offer utan personen är bara försvunnen. Kvar blir då 19 fall. I tre fall (det handlar dels om ett dubbelmord i Högsbo, dels om ett annat fall i Bergsjön) har man en misstänkt som är häktad i sin frånvaro. Den misstänkte när det gäller dubbelmordet befinner sig troligen i ett annat land. Kvar blir nu 16 fall. Av dessa har 3 varit uppe i domstol och de åtalade har friats. Dessa fall bör förstås stå kvar som olösta då ingen kunnat fällas för dem, även om man kanske vet vem som utfört dåden.

Av de 16 olösta fallen är minst 10 att betrakta som gangstermord, däribland ett olöst dubbelmord från år 2000, ett mord på Varmblodsgatan i Mölndal år 2009 och mordet på studenten Alexander Wallberg i Johanneberg samma år. Noterbart är att fyra av de 16 olösta fallen är från åren 2000 och 2001. Av de tre som gett frikännande domar är alla från 2001 och 2002. Flertalet av de olösta morden under 2000-talet är från senare år, ett är sytillbehörsmordet i en butik på Kyrkogatan, men inget år har lika många olösta som år 2000. Gangstermord är notoriskt svåra att lösa, ingen tjallar, ingen pratar, inte en kompisarna till offret. De tycker att man ska hämnas istället för att låta polisen hantera det hela.

Gangstermroden begås oftast em skjutvapen smatidigt somd et är känat att hårda straff inet har någon som helst effekt på antalet mord eller vapentillgång. Hårda straff är helt meningslöst när det gäller mord. Oavsett vilka straff vi haft i Sverige, oavsett vilken lagstiftning vi har och har haft så har antalet mord (antalet fall av våldsam död egentligen) per 100 000 invånare legat vid 1. Ända sen 1700-talet faktiskt (Källa: Forskning & Framsteg)

När Jan Hallberg och Anneli Hulthén kräver hårdare straff för vapenbrott är det inte en åtgärd som kan påverka själva problemet. Det är bara skådebröd utan reell effekt som dessutom bidrar till en felaktig diskussion om brottslighet och förhindrar att man tar fram åtgärder som verkligen hjälper mot en ökad brottslighet. Dvs sociala åtgärder, jobb, sysselsättning, fritidsaktiviteter, saker som ger framtidstro. Hårda straff leder nog till motsatsen dvs minskad framtidstro och det leder kanpapst tillf ler arbeten som känns meningsfulla.

Intressant?
Borgarmedia om brott: GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements