HQ Bank tvångslikvideras

HQ bank tvångslikvideras nu eftersom man inte lyckats hitta någon köpare inom den tid man fått på sig för detta efter att Finansinspektionen dragit in bankens tillstånd. Enligt media är det dock så att Finansinspektionen inte godkänt en tilltänkt köpare, Carnegie. Och det var i så fall nog lik bra det. Carnegie är inte direkt känt för att ha en ansvarsfull företagskultur.

Det är uppenbart att ett par spekulanter som ägare kanske inte är det bästa för en bank som vill kunna agera ansvarsfullt. Den ene ägaren Mats Qviberg själv har tydligen förespråkat stort risktagande och därmed i praktiken gett fria händer för oansvariga spekulationer som nu lett till att banken upplöses. Kanske borde myndigheterna fundera lite längre nästa gång innan man ger spekulanter och riskkapitalister tilltånd att driva banker.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om HQ:s krasch så hade Finansinspektionen aldrig hanterat en storbank på detta vis. Då hade man räddat den. Dock utan att samhället tagit över ägandet vilket jag då tyckt varit helt rimligt. Och det har ju också hänt flera gånger. Att staten räddat storbanker och sen gett bort dem till samma kapitalister som ställde till det från början. Det ser jag inte som ansvarsfullt eller vettigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements