Lyckad satsning mot yrkeskriminella?

Polisen menar att den statsning mot organiserad brottslighet som man gjort har varit lyckad. Man har låst in 40 medlemmar som tillhör olika gäng på i snitt nästan 3 år var. Varken många eller länge alltså. Men frågan är om detta verkligen har någon betydelse. Är det inte bara så att gängen nu via fängelserna kan öka sina kontaktytor och utveckla nya samarbeten.

Har det haft någon som helst betydelse för nivån på brottsligheten i Sverige? Naturligtvis inte. Organiserad brottslighet är en mycket liten del av den svenska brottligheten. Att cirka 10 procent av de kända yrkeskriminella åker in i en specialsatsning innebär i princip ingenting. Inte heller påverkar det nyrekryteringen till gängen. Den stryrs av helt andra saker, bristen på jobb, bristen på sysselsättnign för ungdomar, bristen på en meningsfull tillvaro, bristen på framtidstro osv som många ungdomar i fattiga förorter upplever.

Nog för att polsien tycker det är kul att spärra in yrkeskriminella och att de soms pecial utbildats för detta känenr ig viktiga. Men nån egentlig nytat gör det faktiskt inte. mer än håller ett fåtal individer borta från gatorna och från ny brottslighet. Men nån påverkan på bottslighetens nivå eller gängens existens har det med all säkerhet inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements