Danskt tjuvfiske fortsätter

Danska trålare fortsätter att tjuvfiska med bottentrål på svensk vatten där fiske överhuvudtaget inte är tillåtet. På grund av detta och för att man misstänker att danska myndigheer kommer att vara slöa med att vidta åtgärder mot tjuvfisket så har Greenpeace polisanmält det danska tjuvfisket:

– Vi vill också göra en polisanmälan i Sverige för att visa allvaret i det här och för att få en rättslig prövning av alltsammans om danskarna sölar eller inte är intresserade att utreda det hela, säger Jan Isaksson vid Greenpeace. I den situationen finns möjligheter för svenska myndigheter och svenska åklagare att agera och gå vidare. Nu har vi fått reda på att mot ett av fartygen pågår en förundersökning redan tidighare men vi tycker ändå att det är viktigt att polisanmäla det hela också i Sverige för att göra en markering.

[…]

Tilläggas skall att det finns tidigare fall bland annat längs den bohuslänska kusten där danska fiskare påtalats och dömts för att ha tjuvfiskat utan tillstånd innanför den svenska territorialgränsen och möjligheter finns att åtala utländska fiskare också i Sverige.

Anmälan skall också överlämnas till kustbevakningen. Enligt uppgifter har ytterligare ett fiskefartyg upptäckts inom torskfredningsområdet så sent som på måndagen.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att danska fiskare på detta sätt bryter mot svensk och internationell lag.

Detta tjuvfiske handlar visserligen om så kallat demersalt fiske, men ni kan ända passa på att också läsa min serie om det svenska storfisket, det pelagiska fisket:

  1. Svenskt fiske – det pelagiska fisket idag
  2. Familjen Johansson – Astrid Fiske
  3. PFG Fish AB – Donsö, Rörö, Dyrön och Rönnäng
  4. Fiskeri AB Ganthi – ett Ahlströmbolag
  5. Torönland HB – ett Ahlströmföretag
  6. Familjen Claesson – Fiskeri AB Ginneton

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements