Endast fyra poliser fick sparken förra året

Förra året sades fyra poliser som en följd av att de begått brott. Utöver detta sades två civilanställda upp, en för att den begått brott och en på grund av olovlig frånvaro. Detta utgör ungefär 10% av alla fall som Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN) tagit upp. För min del tycker jag siffran är mycket låg. Andelen av de som dömts för brott och som får sparken borde vara högre. En polis som begått brott är ingen bra polis om man säger så.

Polisfackets Jan Karlsen menar dock att siffrorna är missvisande då många av de som fälls för brott och som tas upp av PAN säger upp sig själva. De blir alltså inte uppsagda och syns inte i statistiken.

Utöver fallen där folk fick sparken behandlade PAN 70 andra ärenden under 2009. Vanligaste påföljden var en varning, men i elva fall blev det löneavdrag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Kristoffer

    Man ska ha i åtanke att PAN tar upp fall som ännu inte avgjorts i domstol. Där beslutar dem att vid fällande dom för t.ex. misshandel skall den anställde avskedas. Frias polismannen i domstolen så får han då behålla jobbet men PAN:s utlåtande står fast och finns med i statistiken.

    • Anders_S

      Krsitofer: Det där blir ju förstås märkligt.