Oacceptabel förföljelse av romer i Europa

I hela Europa ökar förföljelsen och våldet mot romer. I Ungern har romer mördats och misshandlats av anhängare till det stora nazistiska partiet Jobbik. Ett parti som hävdar att alla problem i Europa beror på att judarna har makten. I Slovakien, Rumänien och Bulgarien diskrimineras romer av regeringarna. På samma sätt är det i Italien och Frankrike. Romska bosättningar rivs med våld och i Sverige, Danmark och Frankrike utvisas romer trots att EU har fri rörlighet för alla EU-medborgare. Dessa utvisningar är inget annat än rasism. Romer förnekas samma rättigheter som alla andra EU-medborgare.

Det är tur att det på en del håll också finns människor som faktiskt försvarar romernas rättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • martin

  Högervindarna i Europa har en bekant och unken doft av det förflutna.

 • michal

  Otroligt att etnisk rensning fortfarande forekommer i Europa, och Vast Europa ovanpa det. Man tycker att laxan borde ha larts efter andra varldskriget..
  Jag ar helt chockerad over att ett upplyst land som Sverige ansluter sig till leden.

 • martin

  michal,
  det är dokumenterat nu att borgarna är känsliga för ”tidsandan”. De hoppar på vilket tåg som helst.

 • En naturlig följd av drygt 30 år med framgångsrik nyliberal högerrevolution. Klyftorna ökar med ökande ekonomiska orättvisor, mäktiga intressen som vill hålla folket i schack behöver inte ens medvetet söndra och härska, det kommer av sig själv.

  Den politik som framgångsrikt skapade fullsysselsättning under efterkrigsdecennierna övergavs. Permanent stor arbetslöshet infördes för att disciplinera folket och flytta tillbaks makten i samhället till den ägande överklassen. I Östeuropa blev det direkt fråga om nyliberal chockdoktrin när kommunismen fallit. Många i öst hade nog inbillat sig att kapitalism var den socialdemokratiska och socialliberal politik som förts under efterkrigsdecennierna, men de fick snart lära sig annat när de fick Bryssel som herrar.

  Nu med den förmenta finans och eurokrisen dras tummskruvarna åt ytterligen några varv, inte minst i EU:s östra protektorat och förstås i randstaterna vid medelhavet och öarna i det västra havsbandet.

  Svensson hade härrom dagen en bloggost om S att det i stort inte skiljde sig från Alliansen, i EU tillhör de extrem hökar, de låter som vilken Merkel, Cameron som helst eller som den där vettvillingen Trichet i Frankfurt när de mästrar ländersom har ekonomisk kris.

  Med den åtstramningspolitik som nu är påbörjad i grekland, England etc är det bara en tidsfråga innan vi ser nästa utförsrusch i ekonomin. Irland har följt direktiven de fått till punkt och pricka och det blir förstås bara värre där. Det är så illa att folk börjar försöka emigrera, från Baltikum, Irland, Grekland etc. Precis som på 30-talet är det en dåraktig ekonomisk politik som göder och föder extremismen.

 • Pingback: Tänk om det vore judar istället för romer « Calandrellas blogg()

 • du vet ingenting om Ungern. flytta till zigenarna istället. du sitter i Sverige och lägger dig i något som du inte har någon aning om.
  Du kan få dem allihopa, vi vill inte ha dem i Ungern, konstigt nog ville inte Sverige heller ha dem, och inga andra länder i Europa