ETA lägger ner vapnen?

Den baskiska separatiströrelsen ETA har uppenbarligen utlyst vapenvila och menar att man tills vidare inte ska utföra några väpnade aktioner. Hur mycket detta löfte är värt i verkligheten återstår att se, men det är samtidigt helt klart att ETA:s våldstaktik inte är en framkomlig väg för de som vill ha mer självstyre för Baskien.

På nåt sätt verkar det ju som om Katalonien uppnått en större grad av självständighet gentemot Madrid än vad Baskien har gjort. Och Katalonien har använt helt andra metoder. Fredlig opinionsbildning och förhandlingar. Vilket ju i så fall tycks vara en mer framkomlig väg. Det vore bra om även de som önskar mer självstyre och större frihet i Baskien slog in på samma väg. Våldet som metod har ju sen länge nått vägs ände när det gäller kampen i Baskien.

Den spnaks regeringen har ställt sig tveksam till ETA:s löften. Man tycks tvivla på att organisationen faktiskt menar allvar med vapenvilan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Kataloniens frihetskamp grundar sig alltför ofta kring fotbollen. Att kämpa för frihet genom att ha kul och se världens bästa fotbollslag spela fotboll är inte direkt en uppoffring för friheten.

    Sedan är det så att Kataloniens frihet grundar sig i baskernas kamp. Jag är övertygad om att Katalonien inte hade uppnåt den frihet de har idag om det inte vore för att baskerna hade kämpat för frihet.

  • Det är väl fantastiskt om man kan få mer frihet utan att uppoffra sig? Martyrskap är överskattat.

  • Pingback: Christian.Ottosson.nu » Ska man tro på ETA denna gång?()

  • Pingback: ETA lägger ner vapnen för gott? | Svensson()