Misslyckat med hårda tag

Jag har skrivit det många gånger tidigare, hårda tag eller straff mot brott har ingen större effekt. Det minskar inte brottsligheten mer än marginellt och i huvudsak när det gäller egendomsbrott men i princip inte alls när det gäller våldsbrott. Eftersom det är utan någon rejäl effekt är det bara ett mycket dyrt sätt att förvara människor på. Människor som om de inte fick hårt straff och inte satt inspärrade istället för att kosta samhället pengar skulle kunna tillföra samhället pengar. Det förutsätter förstås en låg arbetslöshet i ett samhälle så det går att få jobb. För det är endast genom sociala åtgärder och möjlighet till arbete som människor kan ta sig bort från den kriminella banan.

Sociala åtgärder är till för att förhindra att man blrit brottsling och där behövs det mer resurser och personla i föskola och skola, mer fritidsaktivieter, fritidsgårdar osv. Dessutom behövs åtgärder mot arbetslösheten så att unga människro kan återfå framtidshopp. Praktikplatser, lärlingsplatser, återställnign av offentlig sektor osv. Allt det är bra åtgärder och billiga åtgärder när det gäller att minska rekryteringen till kriminella gäng och minska antalet återfall i brottslighet.

Detta är något man också börjat inse i USA. Att förebyggande och socialt arbete är bättre än hårda straff alltså. Lägre och mjukare straff minskar inte brottsligheten i sig, det gör inte hårda straff heller så där är det ingen skillnad. Men en fokusering på sociala åtgärder minskar troligen brottsligheten på sikt och det betyder att det inte finns någon mening med hårda straff. Med mjuka straff och alternativ till fängelser underlättar man socialt arbete och kan minska återfallsfrekvensen. Med större satsningar på sociala åtgärder tidigt i en en ung persons liv kan man också misnak risken för att någon blir brottsling.

Brottslighet och USA

  1. Den totala brottsligheten i Sverige är inte högre än i USA
  2. Brott och straff – USA överger hårda tag
  3. Nolltolerans?
  4. Vad vi kan lära om brottslighet från USA
  5. Vad vi kan lära om brottslighet från USA – fallet Chicago
  6. Vad vi kan lära om brottslighet från USA – gängen
  7. Det våldsamma USA
  8. Massinlåsning löser inga problem med brott och våld
  9. Hur är det egentligen med nolltoleransen?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Misslyckat med hårda tag”

Kommentarer inaktiverade.