Bra om man får cykla mot rött

Det vore bra om det blev som i en del andra länder, dvs tillåtet att cykla mot rött när man ska svänga höger. Det är nämligen ur trafiksäkerhetssynpunkt helt ofarligt att göra det. Att det tillåts är därmed en vettig lagändring. Naturligtvis ska det fortfarande inte vara tillåtet att köra mot rött och rakt fram eller mot rött och svänga vänster.

En annan förändring som vore vettig i en del städer och på en del håll i dessa är grön våg för cyklister. Dvs att man gör cyklister och inte bilister till de prioriterade trafikanterna. I Göteborg skulle detta kunna prövas på många håll (på Nörrebro i Köpenhamn har det införst på flera gator). Att cykelbron inte tillåts över älven i Göteborg tycker jag också är bra. Fartygstrafiken på älven bör upprätthållas då fartygsfrakt är ett mycket miljövänligt transportsätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Bra om man får cykla mot rött”

  1. Att ha olika regler beroende på vart man ska gör inget annat än förhöjer olycksrisken, istället för att instinktivt tänka ”rött är stopp” blir det funderingar, längre reaktionstider och garanterat tankevurpor, och därmed garanterat incidenter och säkerligen olyckor.

    Rött är stopp, behåll detta…

    1. Joakim: Det finns erfarenhet på området från många städer. Jag har inte hört eller sett rapporter om att det skulle öka risken. En cyklist kan redan idag göra det lagligt genom att gå av cyklen, leda den förbi rödljuset och sen börja cykla på den korsande gatan. ATt tillåta häegrsväng utan att man går av cyklen skulle inta vara farligare det.

Kommentarer inaktiverade.