2007 gjordes första anmälan mot Göran Lindberg

Den höge före detta polischefen Göran Lindberg anmäldes för våldtäkt redan 2007. Av en 17-årig flicka. Polisen hade redan då tillgång till hans DNA ocha ndra uppgifter som med stor sannolikhet innebar att han var misstänkt för våldtäkt. Men ingen utredning gjordes och inga åtgärder vidtogs.

Det är sådant som inträffar när man låter poliser utreda sina kollgeosr brott. För att slippa den typen av agerande från poliser och åklagare krävs det att en egen myndighet inrättas som får till ansvar att utreda polisers misstänkta brott.

I just fallet med Göran Lindberg så har det ju den uteblivna utredningen dessutom fått som konsekvens att fler övergrepp mot minderåriga har begåtts. Nu ördet iofs inte helt säkert att en utredning då skulel lett till åtal och fällande dom. Men det är ändå uppseeendeväckande att ingenting gjordes.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Niklas N

  Men enligt BRÅ så anmäldes det förra året ca 6 000 våldtäckter och vi hade 253 fällande domar dvs. 4,2% uppklarade.
  Kan det inte vara så att polisen borde ge våldtäckt en betydligt högre prioritet än vad det har idag?
  Håller med om att poliser inte skall utreda poliser men när det kommer till våldtäckter så handlar det nog resurser, inställning och prioritering oavsett vad gärningsmannen har för yrke.

  • Anders_S

   Niklas N: Många anmälda våldtäkter är inte vad vi i normalt språkbruk kallar våldtäkter utan det om tidigare hette sexuellt utnyttjande. Men oavsett det så är våldtäkter ett svårbevisat brott, ord står ofta mot ord och de flesta anmälda våldtäkter handlar om människor som är tillsammans, som är nära vänner, som är gifta etc. Anmälningar tas alltså tillbaks (de kvarstår dock i statistiken). Dessutom är det så att enstaka fall står får en mycket stor del av antalet anmälningar. Mssslyckas man med nåt av dessa fall blir uppklarningsprocenten låg, lyckas man så höjs den rejält. Jag har skrivit många gånger om den problematik som finns kring de anmälda våldtäktsbrotten. På grudn av brottest karaktär (oftast bara två inblandade och två närvarande) så blir bevisläget svårt och uppklarningsprocneten låg. Så kommer det att förbli för alltid.

   Men i Lindbergs fall är det inte detta det handlar om. Hade han inte varit polis hade man med de bevis man hade 2007 tagit in den misstänkte på förhör och sett till att öppna en utredning. Det handlar om att han är polis och att man därfrö inte utrett ordenltigt.

 • Pingback: Skyddad av de sina in i det sista | Gester...med ord()

 • Jo’El

  Med den misstänktes mobilnummer hade man kunnat genomföra en realtidsspårning. Så gör polisen vid misstanke om narkotikabrott nämligen, dvs de drar gps-loggarna direkt från mobilmasterna och följer dem i realtid. Hade man använt den tekniken på detta telenummer 2007 så hade han åkt dit direkt.. Men det är klart .. Polisen var nog för upptagen med att se efter vart cannabisrökare och SD’are åker på middag snarare än att följa barnvåldtäktsmäns mobiltelefoner… Vad är ett våldtaget barn mot en knarkare liksom? …

 • Pragmatikern

  ”Det är sådant som inträffar när man låter poliser utreda sina kollgeosr brott.”

  Håller i och för sig med om att det inte är en särskilt god ordning att poliser utreder poliser men jag är rädd för att problemet är värre än så.

  Även i det djupt tragiska fallet med Engla Höglund visade det sig att polisen hade uppgifter, i fallet Pernilla Hellgren, som man av olika orsaker inte lyckades använda sig av i tid, men utifrån vilka gärningsmannen, Anders Eklund, skulle ha kunnat gripits innan han hunnit begå mordet på Engla. Utan att på något sätt vara detaljinsatt pekar detta på brister i både organisation och kompetens.

  • Anders_S

   Pragmatikern: Fallet med Eklund och fallet med LIndberg är inte jämförbara. Jag hara skrivit om Eklund-fallet på annat ställe.