Minskad makt för Turkiets militär, eller?

I Turkiet hålls idag en folkomröstning om författningen. En författning som till stor del skrevs av militärregimen i början av 1980-talet. Omröstningen gäller en rad förslag som ska minska militärens makt i Turkiet. Men samtidigt misstänker många turkar att det handlar om att regeringspartiet AKP med en troende muslim som ledare, Erdogan, vill försöka islamisera landet. Ett ja i omröstningen minskar militärens makt och innebär förändringar som öppnar upp för ett närmande till EU.

Motståndet mot förändringarna kommer förstås extremnationalister som MHP, från militären och de traditionella makthavarna i landet (bland annat runt partiet CHP), men också också från unga människor och grupper som är motståndare till ökat inflytande för religiösa partier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements