Fortsatt högerstyre

Det blir fortsatt högerstyre i Sverige. Tyvärr! De som kommer att få betala priset för detta är Sveriges arbetare och fattiga. För nu kommer högerregeringen att göra det som  de inte riktigt vågat tidigare. Nu kommer vi att få se ett generalangrepp på våra fackliga rättigheter och arbetsrätten, troligen kommer LAS att försvinna under mandatperioden och det som finns kvar av arbetarskyddet också.

Vidare kommer vi att se en ökad privatisering av sjukvården där stora akutsjukhus och univiersitetssjukhus kommer att säljas ut så att vi får ett sjukvårdssystem som liknar det som finns i USA (inte samma dock, då det förmodligen i huvudsak kommer att finansieras med skattemedel i Sverige). Vidar komerm vi att få sen en fortsatt nedrutsning av den allmänna och gemensamma skolan och en överflyttning av resurser (bra lärare, pengar) till privatskolor.

I Göteborg blir det dock fortstt majoritet för de så kallade rödgröna partierna. Detta trots att socialdemokraterna tappar sex mandat i kommunfullmäktige. Miljöpartiet ökar med 2 mandat, vänsterpartiet står still, alla borgeliga småpartier backar och cnetern ramlar ur fullmäktige. Sverigedemokraterna ökar tyvärr med 2 mandat och det lokala missnöjespartiet Vägvalet får 5 mandat.

Min uppfattning är att orsakerna till att det blir fortsatt högerregering är att den rödgröna alliansen var ett missgrepp, både socialdmeokraterna och vänsterpartiet har svaga och färglösa ledningar. Men bildandet av en rödgrön allians har varit huvudproblemet. Socialdemokraterna har förlorat på det, vänsterpartiet har förlorat på det. Dessutom har moderaterna en karismatisk ledning med Fredrik Reinfelt, Per Schlingmann och Anders Borg och folk uppfattar att de skött ekonomin väl.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: GP1, 2, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, EX1, 2, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bengt

  Svensson! Du skriver mycket och ofta om ”arbetare”

  Hur definierar du en ”arbetare”?
  Vem är ”arbetare”?
  Är det någon med blåställ, som blir smutsig och svettig på arbetet och som efter arbetsdagens slut tar bussen hem till ”normaltrean” i hyresförorten?

  Eller vad?

 • Pingback: Grattis Sverige! – Nu sjunker vi! » HumanLabRat bloggar()

 • HG

  Skillnaden mellan arbetare och tjänstemän är att en tjänsteman duschar innan han går till jobbet, en arbetare efter att han kommer hem…

  Sen tycker jag rent allmänt att skräckscenariot som målas upp i artikelns första stycke är rent fånigt. ” Nu kommer vi att få se ett generalangrepp på våra fackliga rättigheter och arbetsrätten, troligen kommer LAS att försvinna under mandatperioden och det som finns kvar av arbetarskyddet också” – hur kan man på allvar tro det?!

  Sen kan det vara vettigt att intala sig att alla politiker har ett gott syfte. De tror på att deras sätt framåt gör samhället bättre. Medlen skiljer sig och de har olika syn på vilka sidoeffekter som är acceptabla och inte, men att utmåla några som ondsinta är bara enfaldigt.

  • Anders_S

   HG: Det är bara att jämföra med hur det ser ut i andra lädner och vad partierna i alliansen egentligen tycker. Du kan tycka attd et är ett skräckscenario. Det är möjligt att det ska ses så. Men jag ser det som en realistisk utveckling. Välfärdsstaten måste monteras ner för att kapitalismen ska kunna räddas ytterligare en tid. Så är det bara. När det gälelr sjukvården så finns det faktiskt redan sådan planer och nya (planerade) Karolinska är ett exempel på detta.

 • Nu är det avgjort och det ser inte alls bra ut detta. Dessutom kan jag tala om att jag på min blogg fått in kommentarer om att jag snarast bör lägga ner min blogg. Det är uppenbart att man från höger inte gillar det jag skriver! Har vi inte yttrandefrihet heller längre?

  Svensson skriver:
  ”Välfärdsstaten måste monteras ner för att kapitalismen ska kunna räddas ytterligare en tid.”

  Hur lång tid tror du kapitalismen kommer vara och vad tror du kommer hända sen?

 • Bengt

  Intressant att du ville svara.

  Om jag nu läst dina länkreferenter rätt så är alltså en ”arbetare” någon som: är

  ”..löntagare i den produktiva sfären som är anställda av kapitalägare, som inte har några maktbefogenheter delegerade till sig av arbetsgivaren och som inte har en anställnings- och arbetssituation som skiljer ut dem från massan av produktiva kroppsarbetare.”

  Just det sistnämnda ”produktiva kroppsarbetare”.. tycker jag är den generaliserande punkten.

  En arbetare arbetar med kroppen, med musklerna och inte med handen eller hjärnan.om jag förstått dig rätt…

  .. men, hur många sådana ”arbetare” finns det kvar idag?
  Den stora majoriteten av löntagare måste idag tänka till i sina arbeten även om det ju fortfarande förekommer löpande band och linor där man ”i princip” kan stämpla ut hjärnan när man stämplar in.

  En ”proletär” har jag fått lära mig är en arbetare som inte ha några andra ”ägodelar” än de kläder han/hon går omkring i och som säljer sitt arbete eller rättare sagt enligt din definition sin muskelkraft.

  På något sätt tycker jag att du har fastnat i det gamla industrisamhället där en stor majoritet av löntagarna utförde enkla handgripliga sysslor och där man i fabrikerna tillverkade enkla produkter utan större förädlingsvärde.

  Har du sett hur det ser ut idag?

  • Anders_S

   Bengt: Du har nog inte förstått vad du läst. För arbetarklass är bra mycket mer än en arbetare vid bandet. Exempelvis en programmerare.