Öst var först

Boknytt
Västerlandets österländska ursprung
John. M Hobson
Studentlitteratur

Öst var först

Stoppa pressarna. Dags att trycka om alla historieböcker. Visserligen måste vi undvika ideologisk-romantisk skönmålning/svartmålning av Västerlandet/Österlandet. Men denna övertygande väldokumenterade bok visar att det mesta av västs idéer, rationalitet, tekniker, och uppfinningar kom från Asien och Afrika. Kina var först med industrialisering, och tillsammans med islamvärlden globalekonomins centrum. Först med 1800-talet blev Europa världsetta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Klart det var så. Vi har allt att tacka Asien för, vartenda element inom vetenskap, industri mm. Trevligt att någon skriver om detta för det råder en skriande okunnighet om den saken.
    Jag brukade redan på 90-talet undervisa mina studenter om detta och betona varifrån de grundläggande elementen i vår kultur kom – nämligen från Asien. Matematiken, fysiken, astronomin, kemin mm.

  • Får jag i sammanhanget rekommendera en underbar bok: The Timetables of Technology

    http://www.amazon.co.uk/Timetables-Technology-Chronology-Important-History/dp/0671769189/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1285218406&sr=8-1

    Går igenom från mänsklighetens start alla olika innovationer inom konst, arkitektur, medicin, teknologi, etc. Berättar ungefär vilket år (tidsperiod) upptäckten skedde och var. Mycket trevligt för oss nördar.