Sveriges rikaste och de 15 familjerna

Veckans Affärer har ånyo presenterat en lista över de rikaste personerna i Sverige. De flesta av de rika kommer också från någon av de stora och mäktigaste finansfamiljerna. Listan toppas av en rad personer från familjerna Persson, Rausing och Kamprad. I övrigt finns det representanter för familjerna Ax:son Johnson, Olsson, Douglas, Schörling, Bennet och Lundberg. Antalet miljardärer som inte tillhör de stora och mäktiga finansfamiljerna är få. Med andra ord fortsätter den kapitalistiska kapitalkoncentrationen oförtrutet. Allt färre händer kontrollerar allt mer helt enkelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Sveriges rikaste och de 15 familjerna”

  1. Det Veckans Affärer, vad jag kan förstå, inte säger så mycket om är det institutionella ägandet i form av fonder och pensionsstiftelser, med ibland mycket komplexa inbördes relationer. Detta ägande är anonymt och saknar helt det ansvar som ”klassiska” kapitalister ändå känner för att förvalta sin egendom.

    1. Filsoferaren: Det ägandet är inte så utbrett i Sverige. I Sverige är ägandet dominerat av finansfamiljer och deras familjestiftelser. På samma sätt är det i Danmark. I Finland och Norge dominerar staten.

Kommentarer är stängda.