Alla har rätt att vara med i facket

Fackföreningar är en organisation för arbetare eller tjänstemän som ska ta tillvar aderas intressen som varande arbetare och/eller tjänstmän. Det ska vara en intresseorganisation i klassens tjänst, i arbetarklassens tjänst om det är en arbetarfackförening.

Det ska inte vara en organisation som är uppknuten till vissa politiska partier. Det betyder att alla som är arbetare ska ha rätt att vara emd i fackföreningen om de i stort stöder organisationens stadgar och syfte. Att man är för att ändra på en del av dessa (som jag är) innebär ju att man är intresserad av att vara aktiv i organisationen och utnyttja sina demokratiska rättigheter i det interna arbetet.

Som jag ser det är det därför helt fel att utestänga en del medlemmar från medlemsskap på grund av medlemsskap i en viss politisk organisation. Det är fel, det är olämpligt och det är odemokratiskt. Precis som det på 1930-talet var fel att utesluta kommunister ur facket så är det idag fel att utesluta sverigedemokrater.

Intressant?
Bloggat: Mullvaden, Röda Lund, Röda Lidköping,
Borgarmedia: DN, AB, BL, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

14 Replies to “Alla har rätt att vara med i facket”

 1. Jag anser att du resonerar helt uppåt väggarna.
  För att vara med i en facklig organisation så ska man respektera de grundläggande fackliga värderingarna i många om allas lika rätt. Dessa beslutas om på kongresser och stämmor på ett demokratiskt sätt sålunda inte i grunden en politisk åsikt
  SD delar inte värderingarna om allas lika rätt alltså ska dom inte vara med i facket.
  Dom som har liknande åsikte är ju fria att starta en egen organisation, som ex syndikalisterna har gjort.

 2. Sverigedemokraterna är extremhögerns försök till en anständig fasad.
  Bakom fasaden döljs högerextremism, främlingsfientlighet, och kopplingar till såväl fascism som nationalism.

  Där döljs personer som är brottsligt belastade långt utöver vad som finns i andra partier. Vid även vid en lätt skrapning på fasaden kommer detta fram.

  Den som vill bedriva eller stödja Sverigedemokraterna kan inte samtidigt vara medlem i Transportarbetareförbundet.

  1. kristoffre, Roger med flera. Det är ointressant om SD motverkar fackets syften. SD kan inte vara medlem i facket Det intressanta är om den enskilde individen gör det. Och min erfarenhet är att de flesta som stöder SD inte gör det. Dessutom har jag många gånger haft nazister/rasister/fascister som arbetskamrater och som medelmmar i fack där jag suttit i klubbstyrelsen. Genom kontakterna med mig via facket har de felsta av dem övergett sina rasistiska åsikter. Så tycker jag fackets möjligheter ska användas. Det är bra och effektivt.

  1. Martin: ??. Entrism är beteckningen för när ett parti går in i ett annat parti för attf örändra inifrån. I hemlighet. Att en sverigedemokrat går med i en fackförening har inget emd det att göra. Eller om en trotskist går med i en fackförening. Det är fel att utesluta folk ur facket på grudn av politisk hemvist. Lika fel med en trotskist som en sverigedemokrat. Med en kommunist som med en högerextremist.

 3. Fast Anders, hur blir det med fackets värdegrund? Den bryter aktiva sverigedemokrater mot, och i och med att de bekämpar kollektiva idéer genom sin politik bryter de mot värdegrunden och kan sägas motverka fackens verksamhet.

  Jag håller inte med dig. Aktiva drivande sverigedemokrater kan inte tillåtas vara medlemmar. De får starta fack på nationalistisk grund.

  1. Om en person går med i facket så ställer den upp på stadgarna. annars begär den inte inträde. Det spelar därvidlag ingen roll vilket parti den är med i.

   Exakt samma paragrafer var de som användes mot min farfar när han uteslöts ur sjöfolksförndet för att han var kommunist. Det är inte okej. Vem avgör vem och vilka som ställer upp på värdegrunden? Åsiktspoliser? Det kan nog faktiskt bara den enskilde som vill bli medlem göra. Ingen annan.

   Vi kan inte hlerl ha våra arbetsplatser nerlusade med icke-organiserade då det försvagar facket och arbetarkollektivet.

   Inte hlerl tycker jag att vi ska ha en mängd olika fackföreningar på vår arbetsplaster, där fascister har egna, kommunister egna, rkistna gena, muslimer egna osv.D et skapar sprlittirn. Att utesluta SD.are är ett steg id en riktningen.

   Dessutom; jag har 25 års erfarnhet av fackligt arbete, jag har haft åtskilliga rasister, sverigedemokrater, nazister osv som fackliga kamrater. Det har varit bra. De har i allmänhet solidariskt ställt upp i fackliga konflikter, i strider med arbetsgivaren osv (de enda som inte gjort så har varit nyliberaler och libertarianer). Flertalet av högerextremistern har jag genom att jag varit fackliga och de medlemmar, kunnat påverka så attde slutade vara rasister, nazister etc. Det är bättre än att utesluta dem. Påverka individer med konstiga åsikter är vettigt, isolera och utesluta dem är kontraproduktivt.

 4. Jag ser inga problem med en mångfald fackföreningar, därför ser jag inte problemet.

  Entrism kan man väl handla om andra organisationer än partier, även om det är det mest kända typen. Men jag hänvisar till artikeln i Expo 2005-03-03 med rubriken: SD vill kuppa Skattebetalarnas förening
  SD har alltså en historia av att försöka ta sig in i organisationer för att få tillgång till deras resurser och annat. Det finns därför fog till att vara skeptisk emot SD-män i de fackliga leden, aldeles särskilt i sömniga fackförbund med lite halvtaskigt engagemang.

  Men jag förstår styrkan i att bjuda in i värmen för att på så sätt vända fiende till vän. Det går säkert bra med den passive SD-medlemmen, men knappast med fanatikern som är med av ett syfte.

  Men jag tänker mig att det inte är så kul för den muslimske arbetare, som går till sitt fackombud för att prata om diskriminering på jobbet och möts av en nazist. Risken må vara liten, men i vissa fackförbund, på vissa ställen, skulle detta kunna uppstå. De ställen det skulle hända på, skulle vara på sämsta tänkbara ställen för just den typen av saker.

  1. martin: mångfald av fackföreningar = intern splittring, låg anslutningsgrad, lönedumpning vi fackliga avtal med gula fackföreningar, segregation osv. Många problem finns det (se ex.vis Frankrike, Italien, Belgien)

 5. Förlåt, Anders. Frågan var riktad till Staffan V.

  Jag håller helt med Anders i den här frågan. Man ska inte utesluta någon ur en fackförening p.g.a. dennes politiska åskådning. Det heter ju förtroendevald så om man inte trivs med att ha en sverigedemokrat som förtroendevald så väljer man någon annan. Och om ens förening skulle välja en SD:are och man inte vill vända sig till honom/henne så kan man ju vända sig till nästa instans i facket.

 6. Högerns tyckare är inte sena med att försöka använda detta som ett sätt att försöka tvinga facken att vara opolitiska:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article7871955.ab

  Att alla oavsett åskådning är med i ett fackförbund gör det dessutom opolitiskt i praktiken. Med vänsteråskådning så anser jag att fackens frågor i allra högsta grad är politiska.

  En splittring av medlemmarnas strävan är också en splittring. Samordnings och samarbetsproblem bör gå att lösa.

  1. Martin: Och? Fackföreningen ska medlemmarann styr över. Röstar de för att facket ska var på ett visst sätt så får det bli så. Opolitiskt, bara för enögda eelr vad som helst. men inga ombudsmän, styrelsemedlemmar osv ska bestämemr vem som har vilka åsikter när det gäller facket. Inte heller borgerliga tyckare.

Kommentarer inaktiverade.