Muthärvan i Göteborg växer stadigt

Allt fler misstänks för brott i den stora muthärvan i Göteborg som ju ännu så länge egentligen är en rad parallella muthärvor som gått till på ungefär samma sätt. Allt fler har blivit gripna och anhållna men än har bara en person häktats.

Det handlar än så länge om misstänkta på tjänstemannanivå och frågan är när den första högre chefen ska dras in och hur länge det dröjer innan det når politikernivån. För jag hyser ingen tvekan om att korruptionen återfinns även så högt upp. Den är ju ett resultat av den så kallade göteborgsandan parad med upphandlingssystem och privatisering.

En tradition av att beslut tas genom handslag, mellan vänner och i slutna rum utan demokratisk insyn har kompletterats med möjligheter att tjäna stora pengar genom felaktigt gjorda upphandlingar och mutade tjänstemän. Något som låter som en motorväg till korruption och fiffel om jag får säga så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • ulf

  hej, håller helt med, detta är resultatet av ”göteborgsandan” = mest en massa ”goa gubbar” med f.d. göran i toppen som kört stan efter eget godtycke och byggmaffian som bastukompisar. mitt tips är att alla mututredningar (5 st till dags dato?) kommer att kunna bli minst 15 om några månader, att riksåklagaren kommer att tröttna och att eländet blir så stort att man inte orkar gå till botten med det. Inte sett, inte hört, inte förstått kommer att bli mantrat från politikerna, några tjänstemän offras på vägen. Janne Josefsson kan hålla på till pensionen med detta! Detta kröns sedan med idiotprojektet för trängselskatt och flera dyra prestigeprojekt med finfina möjligheter till fiffel. Malmö är ett föredöme här, ringleder, järnvägstunnel, delvis ny centralstation, utan trängselavgift. kan skåningen så borde väl göteborg kunna?

  Jag är väldigt glad att jag numera bor i halland. /mvh ulf

 • Agneta Thomasin Svensson

  Ansvaret ligger på chefsnivå och till syvende och sist på politikernivå. Men tror inte att det finns intresse från något håll att belysa detta. För många är inblandade, tror jag. Någon tjänsteman på lägre nivå kommer att bli fälld och sedan blir det locket på och business as usual. Öppenhet, transparens och ett fritt debattklimat är inget som kännetecknar Göteborgs stad gentemot vare sig anställda eller invånare.

 • Bengt

  Skrattade gott när jag häromdagen på TV såg första avsnittet av ”En stark man” som handlar om en dum korrumperad kommunalpolitruk i norra Skåne där vänskapskorruptionen flödar över

  Serien är ju inspelad FÖRE avslöjandena om muthärvan i Gbg men som oftast så överträffar verkligheten dikten…

 • bergh

  Hej!

  Hur kan du vara så säker på att upphandling och privatisering bär del av skulden? Det kan ju faktiskt tänkas att det är _tack vare_ dessa som det nu finns fakturor från företag till kommunen som är uppenbart saltade. Alternativet till upphandling är ju att kommunen får monopol på att gör allt själv med sin egna anställda.

  Det hade naturligtvis varit möjligt för vissa att sko sig på skattebetalarnas bekostnad även då. Men det hade varit svårare att upptäcka genom att be att få se upphandlingsunderlag och fakturor!

  • Anders_S

   bergh: Ja, utan privatisering och upphandling kan det naturligtvis inte finnas saltade fakturor. Vilket jag också skrev och du uppenbarligen håller med om. Om det görs av eget folk finns ju inget problem med fakturor överhuvudtaget och därmed inte heller någon risk för korruption. Jag förstår inte riktigt hur det skulle gå till att sko sig i det läget (men det fisnns äkert möjligheter, dock förmodligen avsevärt mindre och lättare att granska). Genom att ta ut för hög lön? Eller hur menar du?

 • Pingback: Korruption på stockholmska | Svensson()