Kuppförsök i Ecuador

Det har genomförts ett kuppförsök mot den minst kända vänsterregimen i latinamerika. Nämligen den i Ecuador. När president Correa befann sig på sjukhus omringades sjukhuset av poliser som spärrade in presidenten i byggnaden och tillät honom inte att komma ut. Presidenttrogen militär ingrep dock mot polisen/kuppmakarna och befriade Rafael Correa från fångenskapen.

De flesta grannländer som exempelvis Colombia och Peru liksom också USA har i skarpa ordalag fördömt kuppförsöket i Ecuador. Men som jag ser det finns det anledning att vara misstänksam mot dem ändå. Fördömandena kom väldigt fort, fortare eller lika fort som de kom från vänskapligt sinnade länder som Bolivia och Venezuela. Jag misstänker att det är ett sätt att försöka dölja att man haft ett finger med i spelet för att skapa oroligheter och underblåsa ett kuppförsök.

Intressant?
Bloggat: Frasse, Reguera,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

12 Replies to “Kuppförsök i Ecuador”

 1. Som jag förstått det så var det varken kuppförsök eller kidnappning av presidenten.
  Poliserna demonstrerar mot att deras löner ska sänkas. Presidenten gick ut på gatan för att prata med demonstranterna (ca 800 poliser i Quito) och sköts då med en tårgasgranat från nära håll (om jag förstod rätt från de Ecuadorianska nyheterna på youtube (sök på Rafael Correra och filtrera efter idag). Han fördes till sjukhus och då omringade demonstrerande poliser sjukhuset. Militären fritog honom efter en halvtimmes eldstrid (bara en död än så länge).

  Om det var en kupp så hade poliserna gott om tid att skjuta presidenten under fritagningen.

  1. profanum: Jo det var ett uppenbart kuppförsök. Om du läser spanskspråkiga tidningar inser du det. Polischefen har därför också avgått.

 2. Visst var det ett kuppförsök. Men precis som gällande Honduras och Venezuela finns det de som vill låtsas att annat gällde.

  Värt att minnas är att USA också fördömde statskuppen i Honduras, trots att de var med och genomförde den och därefter accepterade den fullt ut.

 3. Anders_S:
  Jag vet bara inte hur de får det till kuppförsök. Polischefen var ju regeringsvänlig och avgick ju för att han inte kunde kontrollera poliskåren.
  Några tusen poliser av 40 000 och några flygvapenanställda som demonstrerar och blockerar utgör väl ingen kupp? Iaf inte en kupp med en fungerande brottsplan.
  Poliserna kunde ju när som helst från att presidenten pratade med dem på gatan tills han fördes ut från sjukhuset dödat honom, och det brukar ju kuppmakare ha som mål att bli av med den sittande makthavaren. Istället för att skjuta honom på gatan så sköt de tårgas, när polis och militär skulle ta sig in i sjukhuset så sköt de tårgas istället för kulor (de sköt tillbaka först när de blev beskjutna).

  Det kanske var en kupp, men om det var det så var den knappast organiserad utifrån om alls organiserad. Om USA låg bakom så hade presidenten varit död.

  1. profanum: Du är okunnig om hur kupper görs numera. I Venezuela har det varit flera kuppförsök, alla på ungefär liknande sätt. Inte med direkt stöd från USA, men med mer fördolt. Senast lyckade kuppen enligt detta mönster var Honduras (ingen död president där heller) och den stöddes helt klart av USA. Alla bedömare jag litar på gör samma bedömning (däribland en personlig och politisk vän som också är rådgivare till Correa). Kuppförsök.

 4. Anders_S:
  Jag vet inte varför det skulle vara modernt att göra kupper på ett mindre effektivt sätt. Det låter lite som en bekant med diabetes som menar att de här kostråden med lite socker för diabetiker är omoderna.

  I Honduras försökte man ju få tag på presidenten men lyckades inte, annars hade han varit död nu. I Venezuela tog de Chavez till fånga men insåg att kuppen skulle misslyckas och släppte honom för att inte själva drabbas av livstid eller dödsstraff.

  Correa pratar såklart om kuppförsök, och det är ju helt rätt retoriskt men jag tvivlar på att det är det faktiskt.
  Varför tog de honom inte tillfånga när de blockerade sjukhuset där han var och bara hade en handfull livvakter med sig? Var sköt de honom inte när de insåg att de var chanslösa mot militären?

 5. Läs Eric de la Regueras blogg http://www.delareguera.se/blog/ där han beskriver hur olika militärgrupper besatt flygplatser m m. Hans tes är att det är frågan om en organiserad destabiliseringskampanj och att det är den gamle avsatta presidenten Guiterrez som ligger bakom.

 6. Visst var det kuppförsök! Samtidigt som tnågra hundratals poliser demonstrerade så intog säkerhetsstyrkor och polis flygplatsen i Quoto och TV stationen.
  Det är naivt och tro att detta var en ”vanlig demonstration”

  Det pågår ett dolt krig i de vänsterorienterade latinamerikanska länder. Desto sker mer intensivt nu när ALBA unionen stärks och latinamerika börjar bli oberoende av storebror i norr.

  profanum:
  skulle militären/polisen skjuta Correa skulle vi haft ett blodbad i Ecuador just nu.. Dessutom var det flera tusentals människor som samlades utanför sjukhuset där Correa var för att visa sitt stöd.. och slogs med demonstrerade poliser/militärer.
  Ecuadorianer vet hur ett statskupp börjar.. Latinamerikas folk har stor erfarenhet ..
  Dock låt oss inte glömma att de förmåner som poliser och militären har är orättvisa och de gavs till dem av de högerextrema regeringarna, för att stärka sin militära makt.. Just nu är Ecuador ett vänsterinriktat land med en högerinriktad polis,,,, Polisen behöver helt enkelt demokratiseras

 7. Klart kuppförsök. Men att gå från teori till praktik i kupper är svårt. Det är svårt att både organisera och hemlighålla en kupp. Sedan ska den även styras alltefter det motstånd den möter. Därför blir ofta kupper förvirrade saker eftersom allt sällan går enligt planerna.

  Så var det även i Bolivia med en kupp man stoppade. Väldigt krångligt att reda ut efteråt.

 8. Profanum, nu är du väl lite väl förvirrad? I Honduras fick man tag på presidenten och flög honom utomlands. Man mellanlandade på en amerikansk militärbas.

 9. Klart kupp försök, ingen snack om saken. Det är skillnad när fackförbund strejkar och demonstrerar. Här snackar vi om väpnade myndigheter som inte lyder sina överordnade, och inte respekterande konstitutionen. dock inte hela armén. Detta är en taktik för att se vilka regemente är lojala staten. Nu kommer nästa operation. Att göra sig av med de generaler som inte stödjer poliserna och resterande kuppmakare.

 10. Var där i Ecuador när detta hände och jag tror att det inte var en särskilt välplanerad kuppförsök.
  Antingen var det en polisprotest som så småningom utvecklades till kuppförsök eller så var det ett tafatt general repetition av vad som sedan kan bli en riktig kupp.
  Var själv i Chile 1973 under junikuppförsöket och sedan det riktiga 11 september ”lyckade” försök. Har även varit med andra försök och ”lyckade” kupper i t.ex. Peru.
  Något som var märkligt vid denna kuppförsök var att kuppmakarna t.ex. inte på en gång tog över kommunikationerna. Att kontrollera kommunikationsmedeln och isolera/tysta ner den demokratiska valda instansens språkrör brukar vara bland det första man gör vid en kupp. I detta fall var det snarare tvärtom dvs. alla kanaler fick länkas och det man hörde var bara de statliga kanalen/radionsstolkning av det som hände (det har varit mycket diskussion kring detta då en del liberala journalister menat att yttrandefriheten kränkts). Alltså fortsatte president Correa och diverse ministrar så gott som hela tiden att kommunicera med sitt folk.
  Jag vill inte gå så långt som en del sektorer gått (bl.a parlamentariker från Pachakutirörelsen och det maoistiska partiet MPD) som säger att INGEN kuppförsök skett…(hur de nu kan få det till det). Men tror att OM högern och i synnerhet om imperialismen verkligen velat bli av med Correa hade de kunnat göra det.

  Ytterligare märkliga detaljer var att när man skulle frita honom skickade man relativt försvarslösa soldater istället för tanks som bara vid åsynen av de kunde få poliskrypskyttar att ge upp och hade dessutom varit bättre skydd än det lilla bilen som pdt. Correa använde och som fick 17 kulhål…
  Hur som helst var det sorgliga att flera fick sätta livet som insats och lika sorgligt att inte så stora folkmassor mobiliserades till försvar av den ”medborgerliga revolutionen”….och detta kan bara betyda att långt ifrån alla folkliga krafterna känner sig representerade av Correas politik, även om de till en början röstat på honom.

Kommentarer är stängda.