Bevakningskompaniet – tvivelaktigt vaktbolag

Bevakningskompaniet är ett vaktbolag som under en rad år skakats av diverse skandaler där vakterna som bolaget haft på olika krogar har anklagats för grovt våld och misshandel.  2007 anmäldes 7 vakter vid restaurangen The Lab vid Stureplan i Stockholm. Resturangen ägs och drivs av Stureplansgruppen som även vid sina nattklubbar i Göteborg, Nivå och Push, använt Bevakningskompaniet för tjänsterna som ordningsvakter. Det är 4 av dessa ordningsvakter/entrévärdar som nu misstänks för minst 17 fall av misshandel med mera i Göteborg:

Tre av de fyra dörrvakter – som tillsammans anklagas för minst 17 fall av olika former av misshandel, olaga frihetsberövande och stölder mot folk på innekrogarna Nivå och Push – sitter fortfarande inlåsta.

En av dem häktades sent i går eftermiddag. En annan släpptes. Han är dock ändå på sannolika skäl misstänkt för att utövat omotiverat och grovt våld mot restauranggäster.

[…]

29-åringen och en 31-åring medmisstänkt jobbade som vaktchefer på Nivå och Push på Avenyn.

Anlitades som entrévärdar

De andra två männen – en 27-åring och en 34-åring – har inte haft officiella förordnande utan anlitats som så kallade entrévärdar.

Hemma hos en av dessa män påträffades vid husrannsakan ett skjutvapen och narkotika.

De båda entrévärdarna förekommer i belastningsregistret.

En av dem är dessutom åtalad för två misshandelsbrott, utanför Valand och Deep.

Dessa har emellertid ännu inte avgjorts av tingsrätten.

Förutom misshandel så misstänks vakterna också för att ha rånat de misshandlade på pengar och värdesaker.

2008 fick Bevakningskompaniet två bilar förstörda i attentat, en bil brändes upp i Göteborg och en annan bil sprängdes med en bomb i Stockholm. För bomben i Stockholm greps en då 30-årig man som i media beskrivs som ”stureplanskändis” och ”tv-profil”. Hela affären kan ha handlat om en fordran som 30-åringen ansåg att han hade på Bevakningskompaniet. Efter en korts tid som anhållen släpptes 30-åringen men avfördes inte från utredningen. Två veckor efter det första bombattentatet i Stockholm riktades ett attentat mot ytterligare en bil med anknytning till Bevakningskompaniet.

En anställd i bolaget, tillika poliselev, satt under år 2008 anhållen en kort tid, misstänkt för övergrepp i rättssak. Den saken handlade om att han försökt påverka två finansmäklare, tillika målsägare i en utpressningaffär i Norrköping. Poliseleven agerade i samarbete med en vän, också han anställd i Bevakningkompaniet. En av de åtalade i det aktuella utpressningsmålet var en man som har kopplingar till Original Gangsters och som också varit anställd i Bevakningskompaniet och som jobbat som vakt vid Stureplansgruppens krogar. Även i örigt tycks den dåvarande poliseleven ha varit inblandad i en rad olika brottmål kring våldsbrott, oftast som målsägare.

Bevakningskompaniet AB som ägs av Andreas Nilsson hade under 2007 270 anställda och under 2008 nästan 300 anställda. Därefter händer något och 2009 hade bolaget bara 30 anställda. Man undrar ju om inte denna dramatiska utveckling har något med brand- och bombattentaten att göra. Eller kanske med alla anmälningar mot bolagets anställda att göra. Bolaget har under alla tre åren gjort stora förluster. Ett dotterbolag har förklarats i konkurs. Sammantaget kan kanske dessa uppgifter tyda på att allt inte stått rätt till i bolaget och man undrar ju över hur bolaget har kunnat anlitas av Stureplansgruppen. Både med tanke på hur misskött bolaget verkar och med tanke på alla anmälningar mot bolagets vakter.

Vice VD i Bevakningskompaniet är Kocky Surac, som själv tycks äga (eventuellt tillsammans med andra, som exempelvis Lars Jonny Einarsson) säkerhetsbolaget Adacta, med samma adress i Göteborg som Bevakningskompaniet. Även Adacta har gått med förlust i flera år.

Stureplansgruppen ägdes år 2008 av Vimal Kovac och Ulf von Roth. Den senare greps år 2008 misstänkt för narkotikabrott, enligt tidningen Realtid. Numera tycks den senare inte vara ägare i bolaget vars moderbolag istället heter Kovac Holding AB och i vars styrelse Vimal Kovac och Johan Love Bonnier sitter. Koncernen tycks ha en bit över 200 anställda.

Läs mer: DM, Resumé, DN, DPS,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements

10 Replies to “Bevakningskompaniet – tvivelaktigt vaktbolag”

  1. Alltid intressant med lite bakgrundsfakta, tack för den!

    Jävla ”leksaksföretag” dom där, verkar det som.

Kommentarer är stängda.