Bristande underhåll – urspårade tåg

Återigen har en tågolycka skett. Ett svenskt tåg har spårat ur. I Norge denna gång. Detta på grund av att ett hjul gått sönder på grund av sprickbildning i hjulet. Uppenbarligen bristande underhåll och kontroll. Något som enligt min åsikt är ett uppenbart resultat av marknadsanpassning och privatisering av järnvägen. Vinstkraven gör att underhållet skäs ner till ett minimum och risken för olyckor på grund av bristande underhåll ökar. Dessutom delas ansvar upp mellan olika bolag på en massa olika sätt så det ibland blir mycket oklart vem som har ansvar för vad. Ett säkert recept för ökad olycksrisk det också.

Läs mer om tågolyckor hos Trafikverket och Transportstyrelsen.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SR, AB, SVD, SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • John

  Marknadsanpassa järnvägen var ett misstag. Fungerar inte i ett liten land som Sverige. Privata företag ska gå med vinst och på järnvägen väljer de de lönsamma sträckorna och tummar gärna på underhållet och säkerheten.

 • Mehlin

  Typiskt sj !!!!Min son åker varje vecka mellan västerås och oslo inte en enda gång har tågit kommit i tid.Hela vintern var en mardröm.En enda gång ,vi satt och pratade online via msn då på väg till Oslo bytte lokföraren språk och förkunnade på norsk stolt som bara den att tåget skulle ankomma Oslo i rätt tid för en gångs skull.Ha ha en minut senare skrev min son att tåget stannat i mörker och att han såg flera personer med ficklammor gick och lysste på hans vagn.DE visade sig att hjulet eller boggins yttre hade gått sönder.Tåget blev nästan två timmar försenat och ham blev hämtad av ett lokat tåg.Sjs underhåll måste vara skrämmande uselt och att åka med dem måste var en uppenbar risk.Så för guds skull välj hellre buss eller egen bil så kanske du kommer fram i tid och förhoppningsvis levande.

  • Anders_S

   Det handlar inte om SJ enbart. Det handlar om Euromaint, Trafikvket och en mängd andra privat och offebtligt ägda företag som styrs, inte efter kundens ösnekmål, utan efter ägarnas vinstbegär.

 • Pingback: Privatisering och bristande underhåll hotar säkerheten | Svensson()