Hotet mot Sverige – döda tyskar och mårdhundar

I riksmedia är ett gäng döda tyskar uppenbarligen det stora hotet mot Sverige och Europa. Ja, det finns en levande tysk också, han förhörs och torteras eventuellt av US-amerikaner på Bagram-basen i Afghanistan och det är tydligen från honom alla historier om hotet mot Europa kommer. Plus att USA påstår att de döda tyskarna planerade attentat mot Europa. Men vad jag inte riktigt förstår är varför terrorberedskapen ska höjas när de som enligt USA planerade terrordåd är döda.

I en del lokalmedia är emellertid hotet mot Sverige ett annat. Det är mårdhunden som breder ut sig över vårt land och hotar både människa och djur. Jag begriper inte riktigt hur mårdhunden kan utgöra ett hot mot människor, den är stor som en räv och äter mest smådjur. Jag kan förstå om den blir ett hot mot hundar på grund av parasiter den för med sig, om den nu gör det. Men det är ju bara för jägarna att sluta jaga med lösgående hundar så förminskas problemet rejält. Då slipper dom ju också få hundar dödade av vargar så det löser (i all fall i stort sett) två problem i ett enda slag. Rabies skulle kunna vara ett problem om det fick fäste, men jag har inte ens upplevt det som ett problem på Kreta där det finns rabies och vildhundsflockar för att ta ett exempel från en annan miljö där jag lvet och tillbringat en längre tid.

Det är nog med mårdhundsproblemet detsamma som med terroristproblemet. Det är ett icke-existerande problem. Påhittat och överdrivet problem. Och hoten mot Sverige och vårt liv är nog på ungefär samma obefintliga nivå.

Sen kan vi ju också konstatera att drönarattacker, varav en uppges ha dödat ett gäng tyskar som påstås ha haft planer på terrordåd i Europa, i huvudsak dödar helt oskyldiga civila.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Hell-man
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Hotet mot Sverige – döda tyskar och mårdhundar”

 1. Såg ett program där man hävdade att mårdhundarna kan sprida (om jag minns rätt) parasiter som dvärgbandmask via bär i skogen och att mårdhundens spridning skulle kunna innebära slutet för att äta färska bär, om man inte vill riskera att få i sig parasiter.

  1. Kuno: Man behöver i så fall tvätta bären. Även räv kan förmodligen sprida samma mask.

 2. Skall man tro Naturvårdsverket så räcker det inte att bara tvätta bären, de måste kokas. Svamp lär också ligga risigt till. Stekning är ju inte lika säkert som kokning när det handlar om att ta död på parasiter.
  Räv kan sprida dvärgbandmasken, det stämmer. Men hittills har Sverige klarat sig och räv förökar sig inte lika snabbt som Mårdhund. Naturvårdsverket menar också att om Mårdhunden etablerar sig i södra Sverige kan det innebära katastrof för biologisk mångfald då den hotar fågelungar och ägg. Det kan man se i andra länder i Europa
  där Mårdhunden fått fäste, påstår Naturvårdsverket.

  1. Kuno: Mårdhund förökar sig snabbt när den är ny. Men så småningom så uppnås en jämvikt och förökningen minskar. Jag tror hotet överdrivs. Som med så mycket annat.

 3. Kanske, men det innebär i.s.f att Naturvårdverket är ute i ogjort vatten när de säger sig se resultatet av spridningen av Mårdhund i Europa.

  Nu tror jag inte Naturvårdsverket är ute och cyklar då de brukar göra en riskanalys, där de listar de effekter som införandet av främmande arter kan ha. De gör en avvägning mellan nyttan med en organism mot risken att organism kan skada den biologiska mångfalden. Mårdhunden har de kommit fram till är icke önskvärd då den förökar sig mycket snabbt, genom sin korta dräktighetstid och stora kullar (kan föda 2 kullar med 10 ungar/sommar), äter ägg och fågelungar, har ingen naturlig fiende, kan sprida sjukdomar och parasiter osv.
  Det är alltså en pragmatisk hållning Naturvårdsverket har gällande främmande djur och arter, där det inte är givet att en främmande djur/art automatiskt ses som ett stort hot.

 4. Det särskilt intressanta är när UD uppmanar uppmanar turister att vara extra vaksamma när de är utomlands, däremot skall man inte stanna hemma. Vad fan vill man ha sagt med det om det inte handlar om att skrämma upp människor och öka den mentala beredskapen för nästa krigskampanj!? Man vill ju uppenbarligen inte ändra människors semesterkonsumtionsvanor och det är ju rent löjligt att turisterna själva skall undvika terrordåd genom vaksamhet….

Kommentarer inaktiverade.