Det behövs en ny järnväg mellan Göteborg och Stockholm

Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm ska ökas men den kanske inte kan ökas så mycket som skulle behövas. Helt enkelt för att västra stambanan saknar tillräckligt med kapacitet. Kapacitetsproblem finns i stor utsträckning i göteborgstrakten där pendeltåg också går på samma spår från Alingsås till Göteborg. Den moderatstyrda kommunen Lerum har länge agerat för att förhindra en utbyggnad av kapaciteten på järnvägen mellan Göteborg och Alingsås och än så länge haft framgång med detta.

Det finns dock andra sätt att komma runt problemet. En ny järnväg behövs mellan Göteborg och Borås. Den bör byggas med dubbelspår och gå via Landvetters flygplats. Den kan dessutom förlängas till Herrljunga och där anslutas till västra stambanan. Då kan man öka kapaciteten på västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm samtidigt som det blir en fungerande järnväg till Borås.

På sikt kan det dock vara vettigt att också bygga en helt ny snabbjärnväg mellan Göteborg och Stockholm, den så kallade Götalandsbanan, över Borås, Jönköping, Linköping och Norrköping. Då skulle kapaciteten bli avsevärt mycket större än idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Det behövs en ny järnväg mellan Göteborg och Stockholm”

Kommentarer inaktiverade.