Mindre sillar

Sillen i Östersjön har under de senaste 30 åren halverats i storlek. Anledningen till detta anses vara att sillen drabbas av en allt större konkurrens från skarpsillen om födan. För mängden skarpsill har under samma period ökat enormt på grund av att skarpsillens viktigaste fiende minskat i antal. Det handlar om torsken som till stor del lever på skarpsill. Torskbristen är i sin tur förmodligen orsakad av överfiske.

De som fiskar torsk är främst mindre båtar medan de stora snörpvads- och flyttrålsbåtarna från västkusten gynnats av de uppkomna läget då skarpsill är en viktig fisk för dem.  Nu har denna situation accentuerats ytetrligare då de stora fiskföretagen med bas i Rönnäng, på Rörö, Donsö eller i Fiskebäck börjat köpa upp allt fler båtar och fiskekvoter nu när man kan handla med kvoter. Så som fisket ser ut just nu så tycks alltså natur och fiskeregler samverka för att gynna de största fiskeriföretagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements