Fängelse för helikopterrånet

Av de tio som åtalades för för helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm dömdes sju och friades tre. Två personer fick 7 års fängelse vardera, det gäller bland annat helikopterpiloten tillika TV-mannen. Övriga dömda har fått mellan 1 och 5 års fängelse, några för medhjälp och några för skyddande av brottsling.

Troligen finns det ytterligare skyldiga till och inblandade i rånet som inte kunnat identifieras och som därmed inte åtalats. Om huruvida Milan Sevo, gangsterkungen kallad i media, varit inblandad framgår inte av rättegången men det var ett telefonsamtal mellan honom och den som enligt domen planerat rånet som uppmärksammade polisen på att något var i görningen:

Den 39-åring som betecknas som ”hjärnan” ska ha varit med och planerat rånet. Hans telefonsamtal med den man i Serbien som kallats Stockholms gangsterkung spelades in av serbisk polis och var det som ledde till att svensk polis i förväg fick veta att ett större rån var på gång.

39-åringen har förklarat att när de pratade om att värva en pilot menade de en kranförare till ett olagligt bygge.

– Jag kallade kranföraren för ”piloten” eftersom han bar pilotjacka och pilotglasögon och liknade Tom Cruise i Top Gun, förklarade han för domstolen.

Åklagarna ville ha honom dömd både för medhjälp och förberedelse till rånet. Men tingsrätten dömer honom bara för medhjälp. Att han med hjälp av ”gangsterkungen” skulle ha försökt värva en pilot i Serbien är inte styrkt och därmed inte heller förberedelsen. Han faller i stället på sina omfattande telefonkontakter med den 32-åring som tillhandahållit SIM-kort till rånarligan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements