Hotet från terrorism har inte försvunnit

Det beror inte på att det är som SVD:s ledare påstår, att vi hela tiden är hotade, utan det beror på att hotet aldrig funnits där eller är så litet så att det i praktiken inte funnits där. Senaste gången Sverige drabbades av terrordåd var för 40 år sen, under den enda period när terrorism kan sägas ha plågat Europa och  faktiskt varit ett hot, slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Idag är terrorism i Europa mycket ovanligt i jämförelse med då och det utförs i allmänhet inte ens av de som SVD:s ledare och olika reaktionära och islamofoba intressen är så rädda för, fundamentalistiska muslimer. Utan istället av separatister eller kriminella.

Terrorhotet från fundamentalistiska muslimer mot Europa är i praktiken så litet att risken att det ska ske är nädstan noll. Det finns ingen anledning för media att hetsa upp sig för ingenting. Det är väl helt okej och riktigt att underrättelstjänster håller ett öga på de som ventuellt kan misstänkas för samhällsfarlig verksmahet, men allt som oftast går det till överdrift och blir till förföljelse, på 1970-talet av vänstermänniskor och idag av muslimer.

Faktum är nog att den ökande övervakningen och kontrollen av medborgarna i vårt samhälle förmodligen är en större fara för samhället än några eventuella terrorister från Saudiarabien, Somalia, Pakistan, Spanien, Korsika, Frankrike eller Tyskland. Må de sen vara nationalistiska separatister eller fundamentalistiska muslimer. Men sant är förstås att Sveriges orättfärdiga krigande i Afghanistan USA:s sida eventuellt kan höja risken för terrordåd utförda av fundamentalister i Sverige. Övervakningssamhället är dock ändå en större fara för demokratin och samhället än en osannolik bomb.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Hotet från terrorism har inte försvunnit”

  1. Tack för det befriande yxhugget, självklart egentligen. Vad jag inte begriper är att så många journalister sväljer det här och låter sig utnyttjas som högtalare åt demagogerna.

Kommentarer inaktiverade.