Värna freden – erkänn Västsahara

Del 1 av 8 i serien Västsahara och fisket

Det är hög tid att Sverige regringe erkänner Västsahara och dessutom måste man se till att den folkmorötsning som ultovats sen mycket lång tid tillbaka faktiskt genomförs. Detta menar Mohamed Abdelaziz, president för Västsahara och generalsekreterare Polisario samt Jens Orback, generalsekreterare i Olof Palmes internationella center i en debattartikel i DN:

En stor del av västsaharierna, cirka 160.000, bor i flyktingläger i sydvästra Algeriet. Mitt ute i Saharaöknen. Tillgången till mat och vatten är knapp. Västsaharierna som bor på ockuperat område lever i skräck liksom de som tvångsförflyttats till Marocko för att tvångsassimileras. Marockanska myndigheter hotar, fängslar och torterar dem som hävdar Västsaharas rätt till självständighet.

Snart 20 år efter världssamfundets löfte är Västsahara ännu ockuperat. Tålamodet bland västsaharierna tryter.

[…]

I Polisarios och Palmecentrets arbete har vi kunnat se en tydlig attitydförändring. Tidigare har västsaharierna sympatiserat med vapenvilan. Så är det inte längre. Efter snart 20 år av ockupation börjar människor tröttna på falska löften och på att vänta. Fler och fler talar om att återuppta den väpnade kampen. Vår bedömning är att långt fler än en majoritet av folket vill att Polisario ska överväga att återuppta den väpnade kampen. Det både smärtar och oroar oss. I våra roller har vi ständigt förespråkat fredliga lösningar och diplomatiska metoder.

Det är med stor sorg som vi ser att västsaharierna inte längre tror på möjligheten att återfå sitt land med fredliga medel. Samtidigt har vi förståelsen för de känslor av uppgivenhet som västsaharierna känner.

Just nu pågår också förhandlingar mellan Marocko och EU om nytt fiskevatal. Det som finns nu tillåter fiske utanför Västsahara, vilket enligt fokrätten inte är riktigt:

I år pågår arbetet med att förnya EU:s fiskeavtal med Marocko. Avtalet ger stora inkomster till Marocko och inbegriper fiske i vattnen på det ockuperade Västsaharas territorium. Det strider därmed mot folkrätten eftersom de rika fiskefångsterna inte kommer västsaharierna till del. Det var orsaken till att Sverige som enda EU-land röstade emot avtalet 2006. Men sedan dess har fler aktörer uppmärksammat avtalet. Europaparlamentets juridiska experter menar att avtalet är folkrättsvidrigt och måste förändras. Hans Corell, tidigare FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor, har slagit fast att fiskeavtalet strider mot folkrätten.

Flera svenska fiskeriföretag har utnyttjat möjligheterna att delat i det tvivelaktiga fisket utanför Västsahara, däribland Fiskeri AB Ganthi (familjen Ove Ahlström) och familjen Kjellberg. Något som naturligtvis inte borde vara acceptabelt eller ens tillåtet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series NavigationEU:s fiskeavtal med Marocko är en skandal >>
Advertisements
  • Orbacks argumentation är direkt ohederlig och jag bemöter de flesta av hans argument på min blogg. Det är trist att se samma gamla felaktiga argument rapas upp gång på gång utan att någon vågar/orkar syna dem. Det kalla kriget är slut. Polisario är inget annat än en totalitär organisation som håller ett helt folk som gisslan i de algeriska flyktinglägren.

  • Pingback: Överfiskning utanför Västafrika - inte bara industriflottans fel | Svensson()