Idag startar älgjakten i västsverige

Älgjakten i södra Sverige startar idag, men jag hörde redan igår skjutande i skogen uppe på landet. Förmodligen var det väl nån som var ute och värmde upp. För jägarna har ju säkerligen förberett sig under en tid och kanske behöver man också testa sina vapen. Frågan är om man får göra så? Skjuta för nöjes skull eller för tränings skull ute i skogen?

Antalet älgar man beräknas skjuta under årets jakt i Västra Götaland är 6 000 och det bör ju bli en hel del mat det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • martin

  När bössan har legat i malpåse är det en bra idé att ställa in sikte och skjuta in sig.

  Nöjesskjutning är tillåtet, det finns till exempel de som gillar att skjuta lerduvor. Sen är det inte bara jakt på vilt man använder bössan till på landet, bekämpa skadedjur, skjuta av sjuka djur osv.

 • Man får skjuta in vapen på jaktmarken och man får även övningsskjuta på en tillfällig skjutplats (som inte är tillståndspliktig som en skjutbana). Det är viktigt för en säker jakt (främst för att undvika skadeskjutningar) att man inte bara skjuter på skjutbana utan även övar i terrängen med okända avstånd, improviserade stöd, ojämnt underlag osv.

  Jag har dessutom aldrig hört talas om en olycka vid inskjutning eller övningsskjutning i terrängen, men däremot när de verkligen jagar älg sedan så brukar det ju vara någon om året som stryker med och då ska man tänka på vilken skillnad i antalet avlossade skott det är. Säg att 10 000 älgjägare skjuter i snitt 15 skott var innan jakten (150 000 pilar) och att det går åt 7 000 skott för att fälla de 6000 älgarna.

  • Anders_S

   Profanum: Tack för informationen, jag är inte särksilt orolig för den typen av skjutning heller och har heller aldrig hört talas om nåt problem.