Äggost är kanske egentligen mera norskt än svenskt

Äggost är en bohuslänsk maträtt som  i norra Bohuslän traditionellt serverats på smörgåsbord eller som frukost, gärna med inlagd sill. I de södra delarna av Bohuslän äts äggost främst som efterrätt med strösocker eller björnbärssylt och grädde.

Eftersom det är en bohuslänsk maträtt och eftersom den är gammal så betyder det nog att rätten kanske mer är att betrakta som norsk eller dansk än svensk. Och mycket riktigt så finns de äldsta beskrivningarna av äggost i norsk och dansk litteratur. Liknande rätter har funnits i det västnordiska området sen medeltiden, förmodligen ännu längre. Men inte i det östnordiska svenska området där det dock funnits en surare variant. Kanske borde sverigedemokrater läsa på lite innan de uttalar sig, eller? Kanske spelar ändå ingen roll i det stora hela, men det hela avslöjar ju dock att svenskt kanske inte alltid är så ”svenskt”.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

PS. Äggost ska ha funnits i hel Sverige men konkurrerats ut av ostkaka när folk blev rikare. Vilket då inte gällde Bohuslän där man förblev fattig DS.

Advertisements

6 Replies to “Äggost är kanske egentligen mera norskt än svenskt”

 1. Huvudsaken med äggosten är att den är god, tycker jag! 🙂

  Å andra sidan tycker jag att det är lite fånigt det här, när man går på SD för att de anser vissa saker vara svenska, som kanske inte riktigt är det om man räknar långt tillbaka. Bara för att visa på bristande bildning eller trångsynthet, liksom. Det är som att varje gång peka ut för kurder att deras newroz egentligen inte är en kurdisk tradition, utan persisk/indoiransk.

  Egentligen är ju inga nationella traditioner särskilt nationella eller unika, men det tycks viktigare att peka ut detta när det gäller just SD med anhang, än när det gäller olika minoritetskulturer. Det är ju inte bara sverigedemokrater som använder traditioner och arv som identitetsmarkörer för att skilja ut en grupp från en annan, vilket man kanske skall tänka på.

  1. Gustav: Det är gott med äggost och jag skrev mest om det på lite skoj.

   Fast kurderna skulle kunna vara samma sak som mederna och då är det ju en kurdisk grej också?

   Självklart är det intressantare och viktigare att angripa deom anser sig tala för en majoritetskultur, men fått en massa saker om bakfoten.

 2. Jag håller med om att det är viktigare att angripa dem som anser sig tala för en minoritetskultur. Dock är det – tycker jag – dåligt att konstant poängtera alla olika intressanta influenser och intryck som vi har fått till Sverige, medan man samtidigt positivt exotiserar och lyfter fram minoritetskulturer av olika slag som på något vis mer ursprungliga och värda att bevara än vårt eget hembrygda mischmasch. Det ger liksom de främlingsfientliga ammunition i debatten och låter dem vara försvarare av den inhemska kulturen, trots att själva argumentationen är uppåt väggarna.

 3. Woaw, du säger något. Jag gjorde ofta äggost förr, men har inte gjort det på många år. Dags igen tror jag. Men den ska ju helst göras på helmjölk direkt från kon, som jag hade tillgång till förr.
  Det är helt enkelt mums med äggost oavsett varifrån den kommer.

 4. Hela mitt liv har jag ätit äggost varje påsk, tillsammans med svartvinbärssylt. Min mamma, som var den som lärde mig att äta och göra äggosten, kom från Sundsvall och vem som lärt henne vet jag inte.

  Ser för övrigt att du använt min fina äggost-bild i inlägget 😉

  1. Många som bosatte sig i Sundsvall en gång i tiden härstammade från Norge. Skogsindustrin drog arbetare fån den fattigaste delen av Sverige-Norge som ju var ett land då. Norge var fattigast. Receptet kanske kom den vägen.

Kommentarer inaktiverade.