Snögetter finns inte i Sverige – men det finns mufflonfår

Del 4 av 5 i serien Stora vilda djur i Sverige

Mufflonfår på Dyrön

Så det är knappast någon risk för att en svensk ska bli ihjälstångad av en snöget så som skett med en person i USA (men DN kallar djuret för bergsget, vilket är en direktöversättning från US-engelska, och har inte brytt sig om att ta reda på det korrekta namnet trots att man använder en korrekt bild).

Om man kan bli ihjälstångad av mufflonfår har jag ingen aning om, men onekligen ser deras horn lite imponerande ut och de kan bli upp till 65 centimeter långa. En del tackor kan också ha horn, som i så fall blir betydligt kortare, men de flesta saknar dem. Baggarna är större än tackorna, med en mankhöjd på omkring 90 cm, kroppslängd upp till 130 cm och vikt på omkring 50 kg. Vikten för tackorna är omkring 35 kg. Men ett vet jag, det är att mufflonfår är ett inpanterat vilt djur i Sverige. Ett djur som aldrig funnits naturligt i Sverige vad jag kan förstå.

Mufflonfåret anses av många vara tamfårets förfader härstammar från sydvästra Asien och fanns ursprungligen i de områden som idag utgör länderna Armenien, Azerbajdzjan, Indien, Iran, Kazakstan, Oman, Pakistan, Tadzjikistan, Turkiet, Turkmenistan och Uzbekistan. I förhistorisk tid kan de ha funnits så långt västerut som till Balkan.

Europeiska mufflonfår som finns på bland annat Sardinien och Koriska är förmodligen förvildade tamfår av en tidig typ och alltså införda av människan i likhet med mufflonfåren i Sverige som dels hålls i hägn för jakt och dels lever vilt Dyrön i Bohuslän, på vissa ställen i Sörmland och även i andra delar av Sverige.

Läs mer: GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Series Navigation<< Återinplantering av visenter?Kronhjort – en gång nästan utrotad >>
Advertisements