Vansinnigt att döma ungdomar till stora skadestånd

De ungdomar som brände ner Torslandaskolan löper risk att dömas till stora skadestånd. Något som naturligtvis vore vansinnigt. De har ju ingen som helst möjlighet att betala detta, utan får en skuld som kommer att döma dem till ett liv i utanförskap och problem under större delen av deras. För det handlar ju inte om några barn till mångmiljonärer som kommer att dömas.

Så det vore mycket bättre om inget skadestånd utdömdes alls. Annars har dessa ungdomar (varav två dömtsför brott förut) väldigt små möjligheter att komma tillbaks till ett vanligt liv i samhället. Stora skadestånd fungerar alltså i fall som detta rent destruktivt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Håller med dig helt här. Den där domen är väl detsamma som att kasta ungdomarna rakt in i gangstervärlden.

 • henrik

  samtidigt att döma utan påföljd vore lite väl mysko… vad ger det för signaler om att det är ok (och synd om) de som förstör vår gemensamma egendom och investeringar i vår framtid ?
  men det är totalt meningslöst att döma ngn till 113 miljoner i böter. ett straff att jobba mot mat och husrum med att bygga upp skolan som hantlangare och sen jobba på skolan på existensminimum i 10 år vore lämpligare, kombinerat med halvtidsstudier i ngt nyttigt.

 • Ellen

  Skadeståndet måste förstås dömas efter vilken skada personerna har ställt till med. Vad annars?
  Därefter får de sköta sig, söka skuldsanering och det får de säkert. Innebär att de får leva på minimum l fem år, men blir sedan helt fria.

 • Roger

  Ja, för ungdommarna vore det förödande med 40 miljoner var i skuld, och det lär väl endast vara socialbidrag plus svarta arbeten som kan komma på tal när de planerar sin vuxna framtid. Däremot kan en sådan dom ge en nyttig tankeställare till alla andra ungdomar som funderar på att bränna upp en bil.

 • Pa Z

  Fast det är lika meningslöst att döma vuxna till höga skadestånd. Ingen förutom mångmiljonärer skulle ha en chans att betala av pengarna.

 • Jonas

  @Ellen: Skuldsanering via kronofogden och domstolarna erbjuds inte för skulder som beror på brott.

  Annars håller jag med dig, utgångspunkten måste vara att man ska ersätta det man ställt till med. Men när domen väl har fallit bör kommunen försöka förhandla fram en lagom förmånlig avbetalningsplan – typ privat skuldsanering – som ger killarna möjlighet att bli skuldfria på sikt om de sköter sig. Det är bäst för alla parter att de inte har detta hängande över sig hela livet.

  • Anders_S

   Jonas: Det kan inte vara utgångspunkten. Utgångspunkten måste var ett fungerande samhälle med så lite brottslighet som möjligt. Dvs det vettiga i detta fall är att föräkringsbolagen får stå för större delen av kostanden, killarna får eventuell böter/fängelse i straff samt ett skadestånd som är rimligt med tanke på deras möjligheter till ett fortsatt liv som fungerande och laglydiga medborgare i ett fungerande samhälle.

 • Pingback: Rimlig dom mot ungdomarna i Torslanda | Svensson()