Ökning av skjutandet i Malmö

Enligt polisen i Malmö har antalet skottlossningar ökat under de senaste tio åren. Framförallt har det varit en ökning efter att Petar (Pera) Grujic sköts år 2005. Detta mord inom den undre världen ledde förmodligen till någon typ av maktförskjutning mellan och inom kriminella nätverk:

Han menar att utvecklingen har pågått under hela 00-talet, men började ta fart på allvar sommaren 2005, då en spelklubbsägare som var knuten till organiserad brottslighet sköts till döds i Malmö.

– Vi har teorier om att det då skedde en förskjutning av maktbalansen. Men det är också så att det finns olika konstellationer och gäng som förr började slåss om de möttes på stan, som nu kan börja skjuta istället, säger Lidehäll.

Men under senare tid har gangsteruppgörelserna fått sällskap med andra typer av skjutningar också. Enligt Malmöpolisen finns det nu en troligen en person som går runt osh skjuter invandrare bara av anledningen att de är invandrare. Enligt polsien finns det ett 15-tal offer somd e inte kan koppla till organiserad brottslighet:

Fram till nu har nästan alla skjutningar gått att härleda till uppgörelser inom den organiserade brottsligheten. Men nu har polisen ett femtontal fall där offren inte verkar ha någon anknytning till kriminella gäng.

– Det här är en ny, förvånande och mycket oroande företeelse. Vi måste separera ut de här fallen från gängkonflikterna, och vi satsar stenhårt på att lösa det, säger Lidehäll.

En mördare som är inriktad på att skjuta invandrare är ett mycket allvarligt problem med rasism och säkerligen en indirekt följd av framgångarna för det rasistiska och fascistiska partiet sverigedemokraterna (SD). SD:s retorik och framgångar inspirerar helt enkelt till denna typ av våldsbrott mot invandrare som vi tycks se exempel i Malmö. Det  hela är mycket obehagligt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Demonstrera mot rasism den 9 november.

Advertisements