Rasistiska skottdåd i Malmö?

Tidigare idag skrev jag en liten kort kommentar om underliga skjutningar i Malmö. Enligt polisen kan det finnas rasistiska motiv bakom många av skotten mot män som kan tas för invandrare i Malmö. Männen skjuts bakifrån och efter mörkrets inbrott.

Mycket tyder alltså på att vi återigen har en rasistisk serievåldsman som i likhet med lasermannen John Ausonius på sin tid skjuter invandrare. Då var det i tid sammankopplat med ett rasistiskt partis inträde i riksdagen och så är det även denna gång.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Den som är gripen för ett skottdåd är inte gripen för den serie av skjutningar vi här pratar om. DS.

Advertisements
 • Lasermannen var ju även cykelrånaren. Hans förklaring till att han sköt invandrare var ju att det var mycket snack om främlingsfientlighet (iom bl.a. NyD) och att han ville att polisen skulle jaga honom som en mycket mer svårfångad figur än som cykelrånaren. Det lyckades ju, nästan.
  Han gjorde två våldsturnéer den första använde han ett salongsgevär med lasersikte och den andra en revolver med ljuddämpare. Enligt honom själv så var det först den andra omgången som han försökte döda.

  Han var dock synnerligen psykiskt sjuk och hans förklaring håller inte hela vägen. Han var mycket intelligent och läste till civilingenjör, men fick en psykos och satt bl.a. hela dagarna på universitetets bibliotek med samma sida uppslagen i en bok och läste den om och om igen.

  Förutom att skjuta invandrare så sköt han bara personer med anknytning till eller i närheten av universitetet och han sköt bara män (en kioskinnehavare vid T-banan missade han första gången då han gick in i kiosken och det stod en kvinna (med invandrarbakgrund) bakom disken).

  Jag har svårt att tänka mig att en ny laserman har så värst många knytpunkter med den gamla.
  Men att galningar får för sig att skjuta invandrare när det debatteras mycket om främlingsfientlighet är inte så konstigt, och det är kanske det enda sambandet som behövs.

  Konstigt dock att någon kan ha skjutit 10-15 personer innan det uppmärksammas.

  • Anders_S

   John Ausonius var och är rasist (han har dock bytt namn har jag för mig) och det har han eventuellt gemensamt med den nuvarande. Det krävs förmodligen också nån form av sjukdom.

 • Lasermannen var nog inte rasist, han hade kanske ett problem med mörkhyade som grundade sig i hans egen etnicitet. Jag har inte sett eller hört något som skulle styrka att han var rasist.
  Hans egna uppgifter är ju att han sköt mörkhyade för att det skulle få uppmärksamhet pga samhällsdebatten.
  Hans galenskap talar dock för att han inte var så logisk och dessutom ger det, liksom rasism-teorin, ingen förklaring till att han aktivt valde ut män och att han valde offer med anknytning till universitet.
  En teori som jag har (efter att ha dragit lite egna slutsatser efter ett föredrag av Ulf Åsgård) är att hans modus opperandi hade med honom själv att göra. Två av de våldsammaste dåden riktade sig dessutom mot hemlösa (den ena misstagen av Lasermannen som hemlös), och han var ju själv hemlös efter sina misslyckade studier och tid på hispan.

  • Anders_S

   profanum: Du bör nog läsa boken om honom. Det är tydligt och uppenbart att han är rasist.

 • Alex

  De flesta skottlossningar i Malmö de senaste åren har varit gängrelaterade.
  Så att förutsätta att det är av enbart rasistiska grunder i detta stadie är ju fel.
  Men vi får väl se, skulle dock bli förvånad om det inte har andra bakgrunder än just rasistiska.

 • Njae, Tamas hade ju uppfattningen att han var rasist innan han skrev boken.
  Jag har inte sett något stöd för det.