Dragan Joksovic – krogkungen

Dragan ”Jokso” Joksovic (1956-1998), var en svensk gangster. Polisen ansåg att Joksovic kunde kallas Stockholms ”gangsterkung”. I media gick han även under namnet krogkungen. Man kunde dock inte beslå honom med andra brott än ringa narkotikabrott, misshandel och övergrepp i rättssak. Han var även misstänkt för cigarettsmuggling. Eftersom Joksovic på pappret inte hade några större inkomster så kan man med utgångspunkt från hans leverne och ägodelar dock anta att de fanns inkomstkällor som inte redovisades. Exakt vad dessa inkomster kom ifrån låter sig inte utrönas.

Dragan Joksovic kom som ung från Montenegro till Sverige på 1970-talet för att arbeta. Enligt många uppgifter var det Ratko Djokic som tog Joksovic till Sverige där han enligt boken Svensk Maffia var att anse som Arkans man i Sverige. Jokso började 1979 att arbeta som vakt på strippklubben Chat Noir på Döbelnsgatan i Stockholm. Lite senare fick han arbete som dörrvakt på Alexandras som då också låg på Döbelngatan, ägt av nattklubbsdrottningen Alexandra Charles. Alexandras flyttade senare till Birger Jarlsgatan nära Stureplan.

Joksovic rörde sig snart bland Stockholms kändisar, blev vän med Alexandra Charles och sågs på reklambilder med Carola Sögaard. Han drev vaktbolag som vaktade en del av de kända krogarna på Stureplan. Han var också en av de första som kom till Stureplan efter massakern där Tommy Zethraeus sköt rakt in i en grupp oskyldiga människor. 1985 kom dock Ratko Djokic och Jokso förmodligen på kant med varandra. I slutet av 1980-talet var så Jokso ett känt namn i den undre världen i Stockholm. Ett namn som folk enligt uppgifter hade respekt för. Han hade flera vänenr som också blev kända i den undre världen. En av dessa var Dragan Kovac som 1991 misstänktes för en misshandel av ägaren till en illegal spelklubb på Södermalm. Även Dragan Djokic, yngre bror till Ratko Djokic ska ha misshandlats av Kovac.

Det är i verkligheten dock ganska osäkert hur kriminell Dragan Joksovic egentligen var. Han hade flera poliser som vänner och ska ibland ha tipsat polisen. Han drev en kort tid ockås ett politiskt parti tillsmmans med en kriminalinspektör och vän. Det fanns emellertid högar av anmälningar mot honom, så troligen vårdade han sina kontaker med poliser för att ha ett visst skydd. 1991 dömdes han dock till 3 månaders fängesle för ett antal mindre brott efter en skandlaratad rättegång där målsägare inte vågade komma. Åklagare i målet misstänkte att målsägare mutats för att inte ställa upp. I början av 1990-talet lärde Dragan Joksovic ockå känna en yngre man från Vårby gård, Milan Sevo. Milan Sevo ingick tillsammans med bland annat Paolo Roberto och Liam Norberg i den så kallade Örnligan i slutet av 1980-talet.

I början av 1990-talet drev Dragan Kovac och Jokso bland annat ett kafé tillsammans men omkrign 1995 ska de ha blvit ovänner. Enligt boken Svensk Maffia ska det ha handlat om att de kommit ihop sig kring den då mycket lönsamma cigarettsmugglingen. Jokso misstänkte att Dragan Kovac stulit en lastbil med cigaretter och enligt rykten ska Arkan då ha beordrat att Kovac skulle dödas. Istället så sköts Joksovic på Solvalla den 4 februari 1998 av en då 21-årig man, Janne Raninen.  För Solvallamordet fick han 8 års fängelse. Eventuellt så var det Dragan Kovac som anlitade Raninen för mordet. Det blev upptakten till ett gangsterkrig i Sverige vars efterdyningar nog fortfarande plågar Malmö.

På kvällen 9 juli 1998 kom fyra män in på puben Broder Tuck i Stockholm. En av dessa sköt med ett automatvapen mot Dragan Kovac som avled på platsen. Offret hade anknytning till kretsen kring Joksovic och dennes gode vän, krigsförbrytaren Zeljko ”Arkan” Raznatovic. Arkan var också vän med Milan Sevos svärfar Ratko Djokic som mördades av bl.a. Nenad Misovic, eventuellt på uppdrag av den så kallade spelkungen Rade Kotur. För mordet på Broder Tuck åtalades två män. Den ene mördaren, Cristian Bruzzone, fick livstids fängelse. Den andre mannen, Yasser Askar, friades av högsta domstolen 2001. Att han överhuvudtaget dömdes i lägre instanser betraktas idag av många som en rättsskandal. Under en permission från anstalten Hall 2002 lyckades Bruzzone rymma men greps av polisen i Portugal två år senare. En som under utredningen också var misstänkt för mordet på Kovac var Sasha Djokic, som till Ratko Djokic. Han hade återvänt från Montenegro bara några veckor innan mordet på Dragan Kovac. Detta efter att han sen han muckat från ett fängelsestraff för grovt rån vid mitten av 1990-talet levt i Montenegro.

Joksovics mördare Raninen dömdes år 2005 till livstids fängelse för att i Finland ha mördat en svensk barndomskamrat år 2003 och återigen den 26 oktober 2006 av Helsingfors hovrätt till livstids fängelse. Mordet anses vara knutet till Arlandarånet 2002. Den som mördades var en turkisk barndomskamrat till Raninen som också hörts i samband med mordet på Joksovic.

Läs mer: EX1, 2, 3, RT, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, AB1, 2, 3, Journalisten, MV, SDS1, 2,

Andra källor: Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements