Sköt mot flera poliser med hagelgevär

En 41-årig man i Helsingborg som i juni sköt med hagelgevär mot en vän och mot flera poliser har sedan åtalats för mordförsök på den 35-årige vännen och tre poliser.  Mannen som tidigare genom gått en mindre rättspsykiatrisk undersökning och förklarats frisk ska nu enligt beslut i tingsrätten genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten har funnit bevisen mot mannen starka men har inte tagit ställning till vilka brott han kan ha gjort sig skyldig:

Men innan dess slog man fast att man anser att bevisningen mot honom är övertygande. Rätten har dock inte ännu tagit ställning till vilka brott han kan vara skyldig till. Först om någon månad återupptas rättegången igen.

Dramat inleddes tidigt på morgonen den 20 juni i 41-åringens lägenhet i Mariastaden. Tidigare hade han tillbringat kvällen tillsammans med en 35-årig vän och bråk mellan dem uppstod på en stadens krogar. Av oklar anledning kom 35-åringen sedan till 41-åringens lägenhet. Så fort han klev in i lägenheten fick han en hagelsvärm i magen på en meters håll. Ren tur gjorde att han överlevde.

41-åringen förskansade sig sedan i sin lägenhet och sköt med det avsågade hagelgeväret. Tre poliser anses ha varit i störst fara och för deras räkning krävs vars 60 000 kronor i skadestånd.

Hädneslen utvecklade sig dock på ett sätt som också borde ha fått rättsvårdande instanser att titta på polisen agerande. Kanske var deras skjutande i praktiken farligare än den skjutglade mannens. Helsingborgspolisen har ju dessutom gjort sig känd för sin våldsamhet i en del andra sammanhang, exempelvis vid ingripanden mot fotbollshuliganer och fotbollsfans.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pa Z

  Kan vara värt att notera att det inte är den lokala polisen som syns vid t.ex. fotbollsmatcher eller riskdemonstrationer. Poliserna som mestadels syns i sådana sammanhang är sedan ett antal år tillbaka med i en nationell organisation. De har utbildning i Särskild PolisTaktik(SPT) och samlas ihop från olika delar av landet när de behövs. Således är det poliser från Skåne, Sthlm och Göteborg som ex. jobbar på en högriskmatch i Helsingborg.

  Alla poliser och polisfordon som syntes på filmen tillhör SPT-organisationen.

  • Anders_S

   Pa Z: Det är i allmänhet lokala polsier med SPT-utbildning. Jag vet ju detta eftersom jag arbetat gentemot polisen kring just SPT-utbildningen och varit rådfrågad när den tagits fram. Det finns utbildade SPT-poliser i Helsingborg så vitt jag vet. Men fler i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det är inte heller så att alla poliser som jobbar vid fotbollsmatcher eller riskdemonstrationer alltid är SPT-utbildade i verkligheten. Och sätts piketen in så har ju dessa inte någon SPT-utbildning.

   SPT är ingen nationell organsiation. Utan Västra Götaland sköter sig själv, Stockholm sköter sig själv och Skåne sköter sig själv. SPT tillämpas dessutom lite olika i olika polisdistrikt. Exempelvis har dialogpoliserna lite olika uppgifter och man använder ridande poliser och hundförare på olika sätt. Osv

   Du kan inte på bilder avgöra om någon är SPT-utbildad eller inte. Inte heller på fordonen. Vem som helst kan sitta i fordonen, som antingen är vanliga polisbussar eller säkrade fordon (helblå). Men även sådana lånas ibland ut till andra poliser. Och slutligen. Även en del SPT-utbildade gör fel.

   http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/08/liten-polisordbok-spt-och-demonstrationer/

 • Pa Z

  SPT är en nationell förstärkningsorganisation. Vid riskmatcher eller riskdemonstrationer(större sådana) så är det i princip alltid personal från de tre storstadslänen med. Vid mindre händelser kan man ofta klara sig med personal från det egna länet.
  I den filmen jag tittade på( http://hd.se/helsingborg/2010/10/06/filmad-polisinsats-granskas-av/ ) bär alla en uniform som bara förekommer i SPT-organisationen. De lättsäkrade SPT-bussarna(bl.a. okrossbara rutor) används iofs ibland i vanlig tjänst men oftast inte. På grund av det sättet de körs och används och personalen runt dem så kan jag säga att för mig råder det inget tvivel om att det är SPT-personal som sitter i dem.

  Piketen, hundarna och hästarna ingår egentligen inte i SPT-konceptet, de flesta har inte heller SPT-utbildningen så det är helt sant att alla som syns vid större händelser inte är SPT-utbildade. Det var klumpigt uttryckt av mig. Vid t.ex. EU-toppmöten så används poliser som inte är med i konceptet för platsbevakning och ordningshållning. De är dock inte till för att ingripa mot folkmassor på det sättet som SPT-grupperna skall.

  Naturligtvis kan en SPT-utbildad göra fel. De är vanliga människor, och de är samma poliser som till vardags kommer och tar upp anmälan när du haft inbrott i lägenheten eller blivit misshandlad på stan.

  • Anders_S

   Pa Z: Vi är överens.