Rödgröna samarbetet bryts upp

Det rödgröna samarbetet bryts nu upp efter att man gjort en sista ansträngning och presenterat en gemensam budget. Thomas Östros och andra ledande socialdemokrater har gjort uttalanden som tyder på att socialdemokraterna kommer att fortsätta sin ökenvandring åt höger. Nåt som förmodligen garanterar att de aldrig kommer att bli lika stora och starka som de varit tidigare.

Vad som kommer att hända med vänsterpartiet är mer oklart, men en hel del tecken tyder på att partiet kommer att bli mer introvert, ägna sig åt organisatoriska frågor för att råda bot på sina problem, men inte förändra sina politiska ståndpunkter. Dvs partiet kommer att förbli ett parti som står för en politik som inte är radikal, som inte innebär ett snabbt bortdragande av trupperna från Afghanistan, som inte innebär att privatskolor stoppas, som inte innebär att privatiseringar på andra områden stoppas. För den som hoppas att vänsterpartiet ska öppna upp för ett samarbete vänsterut, för att bygga ett modernt brett vänsterparti tror jag att Framtidskommissionens rapport som kommer så småningom kommer att bli en besvikelse. Så vitt jag kan utröna så finns det idag inga tankar åt det hållet inom några centrala grupper i partiet.

Sammantaget innebär socialdemokratenas fortsatta högervridning och vänsterpartiets troliga slutenhet och brist på radikalisering och förändring att arbetarklassen i Sverige lämnas utan något egentligt parti som kan företräda dess intressen. Det kommer förmodligen att betyda en fortsatt tillväxt av fascistiska krafter som sverigedemokratern på högerkanten. Ansvariga för detta är i så fall socialdemokraterna och vänsterpartiet som lämnar arbetarklassen i sticket.

Miljöpartiet, det sista partiet i det så kallade rödgröna samarbetet, förväntar jag mig inget av. Det är i grunden ett borgerligt parti som är anhängare av privatskolor, privatiseringar och avregleringar. Ett parti för individualism och medelklassintressen. Med ytterligare högervridning av socialdemokraterna är naturligtvis också ett nytt framtida samarbete mellan MP och S fullt tänkbart.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Sommestad, Stenudd, Röda Berget, Jens Holm,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Separation som slutar med skilsmässa? | Annarkia()

 • Simon F

  ”…men en hel del tecken tyder på att partiet kommer att bli mer introvert…” Eh? Vilka tecken då?

  • Anders_S

   Simon F: Jag har varit i kontakt med personer med insyn i partiledningen och i Framtidskommissionens arbete.

 • Pingback: Låt oss fundera på varsitt håll för att presentera ett slagkraftigt regeringsalternativ 2014 « Jöran Fagerlund()

 • Mycket märkligt det där. Har jag fattat det rätt, att Mona Sahlin bjuds in att diskutera med Reinfeldt, så kommer hon ut från diskussionen och förklarar att samarbetet är upplöst (eller meddelar detta strax därefter).

  Är det Sahlin som ensidigt beslutat att det är bättre att samverka med M än med de andra två partierna. MP och V?

  • Anders_S

   Kerstin: Thomas Östros antydde ju samma sak redan dagen innan Mona Sahlin uttalade sig. Så det hela var nog redan diskuterat i S-ledningen innan budgeten las fram.