Välfärden i Sverige rustas ner

Den borgerliga regeringens ansträngningar för att göra Sverige till ett land där bara rika har det bra börjar ge resultat. Nedmonteringen av den generella välfärden, privatiseringar och avregleringar har nu lett till att Sverige enligt SVD och andra tidningar ramlar i välfärdsrankingen hos Legatum Institute (som inte direkt verkar vara en vänsterorganisation). Med omfördelning av pengar från fattiga till rika har den borgerliga regeringen ökat farten på Sveriges väg mot ökade klyftor, på vägen mot ett hårdare klassamhälle. Norge har gått upp på toppen av listan. Föga förvånande. Mycket pengar och relativ jämlikhet kan göra susen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Välfärden i Sverige rustas ner”

  1. Marius. Jag har sett det. Men det förändrar inte så mycket i mitt resonemang. Sverige har fallit jämfört med tidigare. Speciellt inte då en del av orsaken tycks vara att de förändrat mätmetoderna.

 1. Men det logiska felet ligger ju hos dig. 2009 år resultat är anpassat för att det ska bli jämförbart med 2010.

  Att Sverige låg högre på en lista där rankingen gjordes på ett annat sätt ger ju inget stöd för att årets resultat är sämre än fjolårets eller hur?

  1. Marius: Men det har jag ju inte heller påstått. SVD påstår det och jag har hänvisat till dem (Jag har nu förtydligat detta ås att du ockå kan förstå). Och tittar man på listan från tidigare år så har Sverige fallit tre steg. Om den inte justeras (en justering som vi inte kan lita på) såsom gjorts i den lista du hänvisar till. Sluta nu att dumma dig. Sverige har sjunkit på rankingen över tid.

   Jag har överhuvudtaget inte kommenterat själva undersökningen i mitt inlägg. Inte heller jämfört med förrra året. Skulle jag ha kommenterat undersökningen så skulle jag ha underkänt den totalt. Finland har i verkligheten 4 gånger så hög brottslighet som Sverige, men undersökningen visra nåt annat. Det är alltså inte så seriöst. Att påstå att USA som har en mcyket dyrare sjukvård än Sveriges och dessutom en sjukvård som inte fungerar lika bra för alla skulle ha det bästa hälsotillståndet i världen i sin befolkning är minst lika befängt. Men det är en annan diskussion.

 2. Sverige har sjunkit sedan 70-talet och kommer också fortsätta att sjunka. Den stora välfärdsstatens tid är förbi och är något vi i framtiden vi får läsa om i historie böckerna. Sverige är som ett sjunkande fartyg och kommer att fortsätta sjunka, frågan är bara hur snabbt.

  VI kommer att få vänja oss vid högre arbetslöshet oavsett vilken regering vi har. Marknaden bestämmer och marknaden väljer inte Sverige. Våran sysselsätning har inte ökat på ca 20 år.

  1. Mattias: Sysselsättningen har ökat. Men befolkningen har också ökat. Mer. Därför krävs förkortad arbetstid. Det innebär att antalet ysselsatt kan ökas mer. Produktivitetsökningarna tas ut i mer ledighet för alla, inet i mer ledighet för några (arbetslöshet). Marknaden när det gäller arbetskraft bör sättas ur spel. Den är helt orimligt till sian konsekvenser med utslagning och segregation som följd.

 3. Det finns en annan lista här: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_HDI_projections_of_UN
  Enligt den anser UNDP att om Sverige går på som nu kommer vi att ligga på sextifemte plats i välfärdsligan om tjugo år och bland annat ha passerats av Bulgarien och Cuba.

  Min ståndpunkt är att såna här listor oftast får tas med en nypa salt, mätningen mäter inte det den säger sig mäta och är dessutom oexakt. Beträffande USAs hälsotillstånd finns däremot en dösäker lista här: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
  Enligt den ligger USA på 38e plats, efter Cuba.

Kommentarer inaktiverade.