Arkelsten och mutresorna

Formellt har jag ingen aning om huruvida Sofia Arkelstens många mutresor är olagliga eller inte. troligtvis har hon inte begått nåt brott och jag kan inte heller se att det måste vara moraliskt felaktigt att bli bjuden på en resa av exempelvis RFSU. Men den här typen av resor måste redovisas offentligt så att vi vet vilka företag som köper vilken politiker och vilket parti som går vilkas ärenden. Sofia Arkelsten och moderaterna går uppenbart storföretagsamhetens ärenden. Förutom av RFSU som ju inte direkt är ett storförtag har hon bjudits på resor av Shell som jag tidigare skrivit om och av en lobbyorganisation, Forum för energi och tillväxt, för de stora kärnkraftsjättarna Fortum och Vattenfall:

I oktober 2008 deltog hon även i en studieresa till ett kärnkraftverk i Finland. Den resan betalades av Forum för energi och tillväxt, som beskrivs som en lobbyorganisation för energijättar som Vattenfall och Fortum. Dessa har bland annat haft målet att riva upp ”stopplagen” som förbjöd byggen av nya kärnkraftreaktorer och som riksdagen avskaffade i juni. Arkelsten var då en av ledamöterna som röstade för att lagen skulle rivas upp.

Förtegan bjduer inte på dessa resor för skojs skull, utan just i syfte att påverka den som bjuds. Det betyder att det handlar om mutresor. Visserligen kan det finnas vettiga anledningar att åka på en del sådana resor som detta handlar om, men det handlar ändå om att företagen försöker köpa riksdagsman för att företräda deras intressen. Det blir då en gåva i syfte att påverka och jag har svårt att se hur detta i praktisk verkan skiljer sig från en ren muta i form av en fysisk gåva eller pengar.

Därför bör det kanske ändå inte vara tillåtet för förtroendevalda och tjänstemän inom det offentliga att bli bjudna på den här typen av resor. Utan vill de åka på någon forma av resa med lobbyorganisation eller företag så bör de betala själva. Dessutom ska förstås alla resor redovisas offentligt. Så att vi vet vem som springer ärenden åt vem. I Arkelstens fall är det enkelt. Hon är köpt av storföretagen.

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Arkelsten och mutresorna”

    1. Johannes. RFSU är ganska ointressant i sammanhanget. Det är en folkrörelse med öppet medlemsskap. En demokratisk organisation alltså. Inte alls lika problematiskt som storföretag.

Kommentarer inaktiverade.