Muthärvan i Göteborg växer och växer

Inte helt oväntat sväller muthärvan i Göteborg hela tiden. Nya bolag, fler personer, nya förvaltningar osv blir inblandade hela tiden. Tjänstemän har fått sluta och häromdagen gick den första politikern, Helena Nyhus, som en konsekvens av muthärvan.

Personligen tror jag den kommer att svälla till att bli den största muthärvan i Sveriges historia. För staden Göteborg är genom sin göteborgsanda och sin uppgörelser mellan mäktiga personer i slutna rum och korridorer som gjort för att det ska finnas en stor korruption. Och med privatiseringar och avregleringar, upphandlingar och outsourcing så har det exploderat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Sarah

  Hur kan du tro att det bara är ett göteborgsproblem?
  Det är mer ett branschproblem.

 • Fast jag tror inte alls att det här är något unikt för Göteborg.

 • Jens

  @Kerstin:

  Det tror faktiskt jag. Visst, det finns överallt, men inte i den här omfattningen. Det här är nästan i nivå med det land där jag själv bor och arbetar, placering 154 på Transparency Internationals index! Mekanismerna är ungefär desamma. Upprördheten bland gräsrötterna likaså. Men i Sverige har vi iaf någon som utreder.

  Anders S pekar på de sociala faktorerna som spelar in. Det har varit ett slutet ledarskap i Göteborg väldigt präglat av ”manlig 53-årig auktoritet” (mutkolvarna är normalt män i 50-årsåldern med makt) och intim samverkan i slutna miljöer mellan politik och näringsliv.

  Tyvärr är ju blicken idag riktad mot tjänstemännen och förvaltningarna, men blickarna borde också riktas mot de företag som är involverade. Göteborg är en stad starkt präglad av näringslivet och de tunga industrierna. Det har också bidragit till den kultur som vi ibland posiivit kallat ”Göteborgsandan”. Man kan fråga sig hur det kunnat fortgå under så många år? Väldigt många måste ju ha vetat.

  • Anders_S

   Kerstin och Jens: Jag är övertygad att det är värre i Göteborg än på andra håll. Just på grund av den politiska kulturen i Göteborg. Det är dessutom en gammal kultur som uppstod under Ostindiska Kompaniets dagar. Olika makthavare, företag, stadstjänstemän osv gjore upp i sina slutna rum. Donationskulturen är också en del av detta. Kolla vad offenltiga inrättningar heter i Göteborg och vad de heter i Stockholm. Chalmers kontra KTH, Sahlgrenska, Renströmska, Ekmanska kontra Södersjukhuset, S:t Göran, osv. Kulturen finns i alla sammahang. Även ho oss i den utomparlamentariska vänstern. Det viktiga är att kontakta rätt person, inte rätt organisation, när man ska få nåt gjort. Uppgörelser mellan personer är det kännetecknande för Göteborg.

   På det positiva planet betyder detta att saker kan gå snabbt och effektivt när alla är överens (ex pariserhjulet, trängselavgift). Men demokratiskt är det inte. Men är man inte överens händer ingenting. Det demokratiska maskineriet fungerar ju inte som det ska så när något ska gå den vägen tar det evigheters evighet (ex. utbyggnad av spårvägen). Och det hela öpnnar upp för mutor, kontaktas rätt tjänsteman/politiker av rätt person inm ett företag så går allt att ordna. Och det går ännu lättare med lite tjänster och gentjänster, kanske lite pengar också. Med upphandlingar, konkurrens och avregleringar har det senare troligen blivit vanligare och viktigare.

   Attd et kunnat fortgå så länge (som jag ser det har det alltid vart på samma sätt) beror på att alla omfatats av samma kultur, ingen tycker det är konstigt och eftersoma alla är inblandade eller har förståelse så kan det fortgå.

   De mekanismer i Göteborg som ligger bakom detta är smma mekanismer som gjort det lättare för den organiserade brottsligheten att få fäste i Göteborg än i retsen i Sverige. Antalsmässigt har vi fler kriminella gäng/nätverk än någon annan stad i Sverige. Ja faktiskt ännågon annan stad i norra Europa. Vi har betydligt fler skjutningar och skottlossningar än Malmö (förra året hade Göteborg 350 stycken enligt polisen i Göteborg), fast det skriv mindre om dem här. Kanske också som ett resultat av kulturen.

 • Anna F

  Statsåklagare Nils-Eric Schultz sa på p1 att han tror att det kommer att leda till över 40 åtal! Det finns kanske 4-5 tusen chefspositioner i Göteborg stad. D.v.s. ca 1% av cheferna åtalas!

  • Anders_S

   Anna F: Nu är det inte bara chefer det handlar om (det kan inte finnas 4000-5000 sådana i kommunen) utan främst tjänstemän på mellannivå och anställda i privata bolag som PEAB.

 • Kent

  Det här är såklart mer ett branschproblem än ett göteborgsproblem. Det är ju straffsparksläge för alla lokalredaktioner runt om i landet.

  • Anders_S

   Kent: Branschproblem? Det finns inom byggsletorn, städsektorn, elservice, fordonsreparationer, busstrafik, fastghetsförvaltning, sjukvård, bilindustri, vägbyggen trafikförvaltning, snörröjning, gaturenhållning, renhållning, sopor, vattenförsöjrning, avloppshantering, hamnverksamhet. Exakt vilken bransch är det?