Det obefintliga bidragsfusket

Regeringen, alliansen, högerpartierna, de borgerliga har alltid påstått att fusket med allmänna försäkringar som sjukförsäkringen är enormt. Men en undersökning av Dagens Arbete och Dagens Arena visar att så inte alls är fallet:

På senare tid har fusket inom sjukförsäkringen ifrågasatts. Björn Johnsson, statsvetare vid Malmö Högskola, kallar regeringens sjukreform för ett stort och farligt experiment.

– De små positiva effekterna måste vägas mot alla de som görs fattiga. Som måste söka socialbidrag, göra sig av med sina hus, bilar och ägodelar.

När Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord ser tillbaka på sjukfuskdebatten beskriver han debattörerna som ”yra höns”.

– Uppgången och nedgången av sjuktalen hade inte ett dugg med fusk att göra.

– Det var inte fler som blev sjuka. Min slutsats är att det framför allt handlade om att utflödet stannade upp. Människor blev inte rehabiliterade och fick inte det stöd de behövde för att komma tillbaka

I själva verket är fusket i stort sett obefintligt. I praktiken inte existerande. I alla fall vad det gäller sjukförsäkringen, sjukpenningen och föräldraförsäkringen med flera socialförsäkringar. Endast 0,04% av alla utbetalningar var fusk. Inte ens en procent alltså, utan långt under 1%. Fusket är obetydligt och högern har hela tiden snackat skit. Ljugit. Fört oss bakom ljuset. Eller i all fall försökt föra oss bakom ljuset. Så mycket för borgerligheten och sanningen alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • cheezle

  hade kunnat bli en grymt snygg affisch

 • Ola Fredriksson

  Ja, det glöms helt bort att borgerligt och fördomsfullt tänkande människor redan på 70-talet klagade på att sjukskrivna fuskade, parat med att socialbidragstagare och invandrare skulle ligga samhället till last. Sedan kom sossarna att sjäva tillägna sig det tänkandet och förändringar kring sjukförsäkring och förtidspension blev möjlig. Det fanns självklart enstaka som ibland utnyttjade systemet, men ofta kunde sånt tas upp bland arbetskamrater om det blev ett problem. Men i stort var t.ex. möjligheten till förtidspension en bra sak, folk mellan 55-60 som börjat bli slitna och fått sjukdomsbesvär gavs en värdig avslutning på arbetslivet.

 • Det känns mycket obehagligt att tänka frågan vad regeringen Persson gjorde medan debatten – och de våldsamma utgiftsökningarna – pågick.

  Exempelvis talade ju Synskadades Riksförbund om för dom att rehabiliteringen av synskadade försvann i början av 90-talet, under Bildt-regimen. Dittills hade den som förlorade synen i arbetsför ålder kunnat räkna med 40 veckors internatkurs för att lära sig leva och arbeta. Men det bara försvann. Istället fick folk leva på sjukförsäkring.

  En regering som kunde addera två och två borde ju ha utgått från att detta inte rörde så många. Men att alla som drabbades av utebliven rehab av någon form tillsammans var ganska många. Och att det kunde ha något med de växande FK-utgifterna att göra. Men allt som hände var att möjligheterna till rehab ströps ytterligare 1996-97.

  Jag vill i det längsta tillämpa Hanlons rakkniv – misstänk aldrig illvilja om inkompetens är tillräcklig förklaring – men det är nästan lika obehagligt det.

 • Erik F

  Det är nog rimligt att anta att fusket är lika stort med de offentliga försäkringarna som med de privata försäkringsbolagen. I det senare fallet brukar siffran 10-15 procent anges. Speciellt som sanktionerna mot fuskare är hårdare mot just de senare.

  Siffran 0,04% tror du väl inte ens på själv?

  • Anders_S

   Erik F: Det är ju en siffra som de som utrett det hela har räknat ut. Privata föräkringar och fusk handlar till stor del om egendom. Där förekommer nog betydligt mer fusk än med socialförsäkringar och livföräkringar. Det anses ju i breda kretsar inte var fle att man tar ut lite för mycket när man haft inbrott etc.

 • thord

  men oavsett om det är 10 % eller mindre, så är det väl inte rätt att vissa ska glida omkring på andras bekostnad?/*off topic, borttaget*/

  • Anders_S

   Thord, 0,04%. Dvs ingenting. Obefintligt. Diskussionen är onödig.

 • Pingback: Kriminella fuskar med bidrag | Svensson()