Polisen i Göteborg erkänner misstag

Polisen i Göteborg erkänner nu att det var ett misstag att en av de som greps som misstänkt för det uppenbart påhittade terrorhotet i Göteborg överhuvudtaget greps. Det handlar om en 39-åring som släpptes snabbt efter gripandet. Själva gripandet var brutalt och poliserna begick helt klart övergrepp i samband med att mannen, som alltså inte var misstänkt för brott, greps trots att han inte skulle gripas. Det är uppenbart att det brustit någonstans i kommunikationskedjan inom polisen.

Samtidigt är det bara att polisen erkänner misstag. Det visar på den gradvisa förändring som håller på att ske inom polisen och som faktiskt kommit längst i Göteborg. Istället för att vara en sluten organisation som alltid försvarar sig själv börjar polisen bli allt mer öppen. Att erkänna misstag är ett första steg mot att bli bättre. En polismyndighet eller en enskild polis som erkänner tabbar och misstag är en bättre polismyndighet eller polis än en som inte gör det. Att polisen är öppnare med vad man gör är bra och bådar för en positiv utveckling framöver. Misstag gör alla, alla myndigheter och poliser också. att erkänan dem innebär att man kan lära av dem och därefter förbättra. Det är bar.

Men samtidigt är det alvarligt att den grova typ av felgrepp och felaktigheter som skett i detta fall överhuvudtaget sker. Det kan som jag ser det endast förklaras med terroristnoja och en rasistisk logik (som man inte behöver vara rasist för att råka följa). Islamofobisk rasistisk logik. Den typen av föreställningar måste bekämpas, även inom polisen och öppenheten om misstaget är ett steg på rätt väg i en sådan process.

Att överlämna hela terrorhotsärendet till Säpo är dock inte ett steg på rätt väg. Det innebär ju att allt när det gäller det så vitt vi vet, obefintliga hotet, förblir hemligt. Det är inte bra och medverkar inte till en positiv utveckling inom polisen. Alla papper och utredningar om vad som förorsakade bombhotspådraget bör presnetras offentligt. Nåt större bekymmer med det kan det inte vara. Det finns  ju inga misstänkta, ingen bomb, inga sprängämne, inget motiv och inget mål för nåt hot. Det hela framstår enbart som påhittat och/eller att polisen blivit lurade och/eller gjort bort sig på annat sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Polisen i Göteborg erkänner misstag”

 1. Även i Stockholm har polisen förändrats. Istället för att slå folk i skallen vid demonstrationer har man nu som policy att demonstrationer ska klaras av så lugnt som möjligt.

  Tidigare var det mycket slump vad som hände, och till största delen beroende på vad tjänstgörande polisbefäl hade för politisk uppfattning. Ett polisbefäl berättade i förtroende för ca tio år sen att det fanns två partier inom Stockholmspolisen – det demokratiska som tyckte att en demonstration hade samma rätt som en fotbollsmatch, och den fascistiska som tyckte att allt som stack upp skulle slås ner.

  Nu tycks alltså det demokratiska ha övertaget inom organisationen. Hoppas att det förblir så – men allmänpolitiken i landet manar inte till tillförsikt.

 2. Inte för att jag har någon inside-info, men man kan också tänka sig att polisen i efterskott hittat på att arresteringen var ett missförstånd – personen var bara någon man ville prata lite med!
  Att polisen/Säpo/Fra?/Cia?/whoever gjort bort sig ordentligt är uppenbart och kan man få bort övergreppet mot barnfamiljen från listan på ”misstag” så blir kanse utfrågningar och krav på offentlighet i den här soppan lite mindre.
  Alltså tycker jag det är för tidigt att säga att poilsen blivit ödmjukare; för det behövs bättre genomlysning i vad som hänt.

  1. Månkaninenn. Nej polisen har inte hittat på misstaget. Utan det är så att beslutet från åklagaren avr att 39-åringen skulle höras som vittne och inte var misstänkt. Nånstans inom polisen har nått gått fel. Jag arbetar med polisfrågor hela tiden och jag följer polisens arbete på nära håll. Det är helt uppenbart att de blivit öppnare. För 20 år sen hade de aldrig erkänt ett misstag öht.

Kommentarer inaktiverade.