Förmodligen ett misslyckat projekt

Förmodligen är utrotningsförsöken av mårdhundar i Sverige ett misslyckat projekt redan i förväg. Man kommer troligen inte att lyckas. Man brukar misslyckas med utrotninsgförsök när det gäller invasiva arter som inte har några naturliga fiender i det ekologiska systemet på en plats. Däremot så lyckas vi säkerligen att inom några år med att utrota fjällräven helt. I Sverige alltså. Som en följd av klimatförändringarna som vi människor orsakat och orsakar. Både svårigheterna att utrota mårdhund från Sverige och den, vad det verkar, oundvikliga utrotningen av fjällräv påverkas förmodligen av klimatförändringarna.

Läs också: Mårdhund – ett oönskat djur i Sverige

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • H

  Berätta gärna varför det är ett misslyckat projekt.

  • Anders_S

   H: Jag har förtydligat.

 • stefan Larsson

  Att dra slutsater att höjda temperaturer är orsaken till att fjällräven numera bara finns i ett fåtal exenmplar känns ganska fel. Mig veterligen är det fortfarande snö och kallt uppe på kalfjällen. Däremot är den mer talrika rödräven en förfärlig predator på fjällräven, då den anser denna vara en konkurrent om födan

  • Anders_S

   stefan: Och varför är rödräven ett problem idag när den inte var det förr? Kan det möjligtvis bero på klimatet? För det är ju så att det blivit varmare även i fjällen. Dett oavsett om det finns snö eller inte. Rödräven anser nog ingenting ärligt sagt. Det är möjlöigt att människor anser att rödräv och fjällräv är konkurrenter, men det är ju inte samma sak. 😉