Religiös ondska

Boknytt
De otrogna
Andrew Wheatcroft
Historiska media

Religiös ondska

Europa var länge samma som kristenheten enad av påve, latin och kejsare. Fienden var muslimerna bortom Svarta havet och Medelhavet; araber, turkar, mongoler.

Konflikten mellan kristendom och islam har blodat ner gränsområdena i Spanien, Maghreb, Balkan och Levanten. Demoniserandet av den otrogne Andre som ondskan förkroppsligad lever kvar som myter, texter och bilder.

Förstärkta av moderna kommunikationsmedel blommar detta hatspråk upp i tal om korståg och jihad. Men ondskan och godheten finns i båda läger, och i varje människohjärta, visar boken. Den nyktra nyanseringen gör detta till en nyttig bok. Trots att den tyvärr är övertung av detaljer och utvikningar i en spretig textmassa.

Läs mer: Blaskan, DN, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements