USA:s olagliga övervakning

Att USA olagligt övervakat människor i Norge och Danmark kommer inte direkt som en överraskning för mig. Redan under Göteborg 2001 konstaterades att USA bedrev olaglig säkerhets- och övervakningsverksamhet i Sverige. Den gången handlade det om en mängd agenter som övervakade demonstranter. Övervakningen skedde i månader före EU-toppmötet och den US-amerikanske presidentens besök. Under själv demonstrationsdagarna beräknas de ha funnits 700 amerikanske agenter av olika slag på plats. Där fanns folk från Secret Service, från CIA, DIA och kanske några organisationer till. Där fanns amerikanska prickskyttar, flygplan och helikoptrar (de två senare var parkerade ute på Säve flygplats och polisen i Göteborg godkände inte deras användning över centrala Göteborg).

Att USA ägnar sig åt illegal övervakning över längre tid som i Norge och Danmark innebär förmodligen att man gör så även i Sverige. Detta trots att Sverige oftast verkar vara ytterligare en stat i USA när det gäller säkerhetsfrågor. Framförallt nu under den borgerliga regeringen kanske. Det handlar alltså oftast att USA sätter sig över andra länders lagar i samarbete med olika säkerhetstjänster, militärer och poliser i de olika länderna.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “USA:s olagliga övervakning”

  1. I Sverige behöver nog inte USA bedriva övervakning, SÄPO har ju helt öppna kanaler till USA, så de gör ju precis vad USA ber om. Vi ser ju att Justitieminister Beatrice Ask (M) skriver om de svenska lagarna direkt efter direktiv från USA.

  2. Det ER et poeng i denne saken at både forhenværende (og nåværende?) PST-folk OG Kripos har kjent til og i praksis godkjent USAs overvåkning i landet. Disse Kripos- og PST-folkene kjenner problemene og truslene vi står overfor fra våre nye landsmenn bedre enn noen andre her i landet. Definitivt bedre enn både Bård Vegard Solhjell og Knut Storberget.

    Problemet er at det politiske etablissement ikke kan si sannheten, fordi sannheten sårer. Mange innvandrere utgjør en trussel mot Norge (og USA) på grunn av sin religion. Islam er et problem for Vesten. Det er en trussel. Kanskje den største trussel vi står overfor, og USAs overvåking er et direkte resultat av dette. Men det finnes knapt en eneste politiker i landet som tør å si dette.

Kommentarer inaktiverade.