Scania och MAN blir ett?

Ända sedan jag arbetade inom Saab-Scania-koncernen på 1980-talet har det förekommit propåer om att MAN och Scania skulle gå ihop. Bägge företagen hör till de stora lastbilstillverkarna i världen, men inte lika stora som Volvo och Mercedes. Scania är ett europeiskt och latinamerikanskt lastvagnsföretag och MAN är väl i först hand ett europeiskt med verksamhet även i latinamerika.

Nu verkar det till slut som om de bägge företagen kommer att gå ihop. Det är dessutom fullt genomförbart idag då huvudägaren i bägge företagen är densamma och då MAN dessutom kontrollerar 17,4% av Scania. Det är Volkswagen som är huvudägare till båda företagen med kontroll av 29,9% av rösterna i MAN och 70,9% av rösterna i Scania.

Huvudägare i Volkswagen är Porsche (Porsche Automobil Holding SE) med totalt 34% av rösterna i bolaget. Näst största ägare är tyska delstaten Niedersachsen med 14,8%. Porsche ägs i sin tur huvudsakligen av familjerna Porsche och Piëch.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements