Socialdemokratin behöver förändras

Mona Sahlin avgår som partiledare. Om detta inte samtidigt är inledningen till en grundläggande förändringar av det socialdemokratiska partiets politiska praktik så kommer avgången inte att innebär några egentliga förändringar. Sedan 1980-talet har socialdemokraterna haft en politisk praktik som varit fientlig mot arbetare och vanlig folk. Man har företrätt en politik av nedskärningar i offentlig sektor och privatiseringar. En politik som i grunden är den samma som de borgerliga partiernas. Socialdemokraternas politik har de senaste 20-30 åren inte på något avgörande sätt skiljt sig från den politik som företräds av den nuvarande alliansregeringen.

Detta är det grundläggande problemet med socialdemokratin och en avgörande orsak till att partiet förlorat en stor del av sin medlemskader och den som finns kvar är ofta allt äldre. Det är den avgörande faktorerna bakom att partiet tappat stöd i viktiga arbetargrupper (trots att man fortfarande är överlägset största parti bland dem). Det socialdemokratiska partiet är idag ett parti som till stor del består av partitjänstemän, byråkrater, politiskt anställda inom kommun, landsting och stat. Kort sagt ett parti för yrkespolitiker med brist på aktiva vanliga medlemmar.

Socialdemokraterna behöver förändra sin politik och behöver vinna nya medlemmar för att återigen kunna bli det tsörsta partiet i Sverige. jag hyser mycket litet hopp om attd et blir så. De flesta kandidater till partiledarposten som nämnts id ebatten tillhör partiets högerfalang och är på det politisk planet inte ett dugg bättre än Mona Sahlin. Den vänster som finns, kring Daniel Suhonen och Tvärdrag, Göran Greider och i den del fackföreningar verkar ännu alldeles för liten och svag för att de ska kunna erbjuda en alternativ politisk ledning i socialdemokratin. Jag är rädd för att socialdemokratins högerpolitiska inriktning kommer att fortsätta och däremd också deras kräftgång.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Lidköping, Röda Malmö, Kulturbloggen, Mullvaden, Sommestad, Röda Berget, Bjereld, Fagerlund,

Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, BL1, 2, 3, 4, 5, 6, TtEla, HN1, 2, HP1, 2, LT1, 2, NSK1, 2, Skanskan1, 2, HD1, 2, 3, VF, SVD1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Socialdemokratin behöver förändras”

 1. Troligtvis måste socialdemokraterna förändras i grunden. Deras väljare lantarbetare, div arbetere, industriarbetare, textilarbetare mm finns inte idag. Istället är väljarna bidragstagare som de själva har skaffat genom att förtidspensionera människor. Övriga är kommunaltanställda, politiker samt ett litet antal riktiga socialister som tror på socialistiska ideer.
  Ev ska man dela upp partiet i två en vänster falang och en mitt falang. Koppla bort LO från politiken. LO ha inget där att göra. De ska företräda sina medlemmar om fackförbund överhuvudtaget ska finnas kvar.

  Eric

  1. Eric. Det dis kriver är bara bullshit. Sverige är fortfarande i huvudsak ett industriland. Arbetarkalss har i storts etta ldrig varit i majoritete i Sverige. Socialdemokraterna är överlägset största partiet baldn medlemmar i LO-facken. Folk som lever på förmåner från gemensamma försäkringar (som du så föraktfullt kalal bidragstagare) är en så liten grupp i Sverige att den saknar betydelse. De flesta i den gruppen är bara försäkringsförmånstagare en krot tid. Sen är man i rabete på ett eller annat sätt igen.

   LO ska självklart vara involverade i politiken. men man ska inte var koppalde till ett parti och sge tsöd tilld etat oavsett des politik. man ska ge stöd till politik som gynnar medlemmarna, dvs arbetarna.

 2. Att vi är ett industriland är ingen tvekan. Skillnaden idag är att arbetskraften är väl utbildad och mycket yrkeskunnig. Det är därför det är stor arbetslöshet, trots det saknar vi arbetkraft. Du kan inte idag få ett arbete i industrin utan att vara yrkesutbildad. Det kunde du när sossarna bildades. Likaså finns inte idag lantarbetare, textilarbetare, diversearbetare mm .
  Jag vet att det finns många som hellre går hemma med bidrag eller förtidspension än att arbeta. Det har för dem inte lönat sig att arbeta. Det finns även många som har haft som mål att bli förtidspensionerad i stället för att arbeta. Bara i den kommun som jag känner till kan jag räkna upp ett 30-tal personer. Det bör nog vara lika över landet i stort.

  Dela upp partiet i en vänster grupp och en höger grupp och slopa kopplingen med LO. Då kanske vi får se vilken grupp som blir störst.

  1. Eric. Nu skriver du rätt. Förutom att du fortfarande överdriver problemen med förtidspension osv utifrån dian personliag erfarnehter. Det är inte bara att generalisera från egna erfarnehter. Det blir i allmänhet fel. För gjorde jag det skull det finnas några som lever på bidrag. De enda jag käner som gör det är sådana som ska göra det. Förståndshandikappade, rörelsehindrade och svårt sjuka. Och de som skulle kunnat vara arbetslösa hankar sig fram med tillfälliga jobb av diverse slag, däribland jag själv.

 3. Eric:
  Om jag skulle generalisera efter mina egna erfarenheter så skulle den genomsnittlige socialdemokratiska väljaren ha 3-6 års högskolestudier och en lön på 30-60 000 i månaden. Men så vet jag ju att det inte är, men i min ingifta släkt är socialdemokratin institutionaliserad liksom vikten av utbildning (vilket har sin bakgrund i en revolutionär skogsarbetare som gick med i SAP på 20-talet).
  Medan den typiske moderaten i min umgängeskrets är en person som byter arbete ofta och mellan arbetena lever på försäkringssystemen eller bidrag.

  Arbetare idag är dock oftast internutbildade. Jag har flera kamrater som t.ex. hoppat från jobb på bageri till kriminalvården och vidare till att bli montörer.
  Det som definierar en arbetare är ju att denne säljer sin arbetskraft, inte om de är utbildade eller ej.
  Det som definierar en tjänsteman är ju att denne säljer sina kunskaper. Tjänstemännen är en underordning av arbetare, och att man definierar dem beror på att de ofta har ett närmare förhållande med kapitalet än den normala arbetaren.

Kommentarer inaktiverade.