Julian Assange begärd häktad

Del 10 av 33 i serien Assangeaffären

Assangeaffären

Julian Assange har begärts häktad i sin frånvaro som misstänkt för våldtäkt. Bakgrunden till häktningsbegäran tycks var att han inte kunnat nås för att höras i ärendet. Han begärs häktad på sannolika skäl. Häktningen kan medföra att Assange blir internationellt efterlyst. Hela ärendet kring misstankarna om att Wikileaks grundare Julian Assange ska ha begått våldtäkt har varit underligt från början. De många olika turerna fram och tillbaka ökar inte trovärdigheten. Varken för anklagelserna för våldtäkt, för åklagare, rättsväsen eller för Julian Assange. Speciellt är det underligt att han inte sett till att han kunnat höras i ärendet. Märkligheterna i Assangeaffären fortsätter alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

PS (17:49): Han har blivit häktad och ska efterlysas. DS.

Series Navigation<< Assange – förundersökning om våldtäkt återupptasAssange har erbjudit sig att bli förhörd >>
Advertisements
 • nn

  ”Speciellt är det underligt att han inte sett till att han kunnat höras i ärendet.”

  Assange har själv uttryckt förvåning och irritation över att ingen har velat höra honom. Efter våldtäktsanklagelserna fanns han kvar i landet i flera veckor, och framträdde offentligt flera gånger. Han har knappast hållit sig undan.

  • Anders_S

   nn: Assange hördes innan utredningen om våldtäkt lades ner och sen togs upp igen. Därefter har han inte hörts och tydligen inte gått att få tag på.

 • Anja

  Han var ju kvar i landet jättelänge för att kunna bli förhörd, men polisen ville ju inte förhöra honom då. Fattar inte varför det ska ta sån tid. Varför dög det inta att förhöra honom då, men nu är det plötsligt så brottom att de ska efterlysa han. Verkar vara en enda soppa allting. Man förlorar ju förtroendet totalt för polisen.

 • nn

  Anders_S: Det är inte korrekt. Assange hördes efter att utredningen om våldtäkt lagts ner. Förhöret gällde då enbart misstanke om ofredande.

  • Anders_S

   nn: Misstag av mig. Så var det. Du har rätt.

 • Nu har nog pressen missförstått åklagarens ansökan. Man kan inte häkta någon för att höra dem. Det är troligen en omständighet och inte en grund.
  Han är ju dessutom redan hörd, uppgifterna från förhöret såldes ju till media efter att polisen lovat att inte läcka uppgifterna. Misstankarna om våldtäkt var förvisso nedlagda, men omständigheterna som framkommit från målsägandena var de samma ändå.

  Det framgår inte hur de försökt få tag på honom, med tanke på att han sökte uppehållstillstånd och nekades detta så är det ju uppenbart att han försökt uppehålla sig i riket men inte fått för myndigheterna.

 • Rudis

  På kommentarerna låter det som att Assange måste ha haft fel om allt han sagt (USAs krig mm) ifall det visar sig att han är en våldtäktsman, och att hans beteende därför måste försvaras, men det är ju inte nödvändigtvis sant. Låt oss istället bedöma de uppgifter Wikileaks presenterat utifrån uppgifternas egna meriter, oavsett upphovsmannens personliga vandel.

 • Om jag inte missminner mig får en medborgare från ett icke-EU land endast uppehållstillstånd för 3 månader. Eftersom det har gått mer än 3 månader sedan Julian Assange blev anmäld och misstänkt för brott i Sverige torde det ha varit omöjligt för honom att vara kvar i Sverige och invänta åklagarens beslut att nu kalla honom till förhör. Om han inte hade lämnat landet hade han istället gjort sig skyldig till att befinna sig i landet utan uppehållstillstånd. Lite moment 22 över det hela….

 • Pingback: Lördagsläsning v 46 « Jöran Fagerlund()

 • Pingback: Intervju med Julien Asange « skvitts()