Svenskägda G4S är privatmilitärer i israeliska bosättningar

Det svenskkontrollerade jätteföretaget G4S som förmodligen är världens största vaktbolag har personal som utgör privatmilitär åt ett antal olagliga bosättningar på Västbanken. G4S är ett av världen största privata militärföretag vid sidan av vakt- och säkerhetsverksamheten och erbjuder militära tjänster i en rad länder runt jorden. Också i Israel och på ockuperat land på Västbanken alltså.

Företaget kontrolleras av den svenska finansfamiljen Philip-Sörensen som från början har danskt ursprung. Familjen har flera av världens säkerhetsföretag men äger själva bara G4S idag. Andra bolag som familjen startat är Securitas (ägt av Douglas) och städföretaget ISS (Wallenbergkontrollerat).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Svenskägda G4S är privatmilitärer i israeliska bosättningar”

 1. Fy fan säger jag bara, är detta en föraning om framtiden?
  Stora multinationella företag helt utanför demokratisk kontroll skaffar privatarmeer, som säljer sina knektar till den som kan betala.
  Laglig maffia som får Hells Angels och Bandidos att se ut som skolpojkar.
  Flera sådana tycks ju vara aktiva i Irak och Afghanistan och nu också då i Israel.
  I framtida ekonomiska kriser kan man, utan alltför mycket fantasi, tänka sig att dom kommer att sättas in mot protesterande människor lite överallt i världen.
  Alltid på den härkande klassens sida.

  1. Billy: Och 13% innebär att företaget kontrolleras av familjen Philip-Sörensen som är svenskar. Wallenberg äger ofta mindre än så i företag som man kontrollerar. G4S är formellt ett brittiskt företag om jag inte missminner mig. Danskt är det inte, men har många anställda i Danmark. Snart är också Danmark största företag kontrollerat av svenskar då Maersk Mckinney Möllers arvtagare är svenskar.

 2. Apropå de verkliga terroristerna
  ”Thus, in the Middle East, it has reached the point where Palestinian or Arab armed activities that target Israeli military personnel are characterised as terrorist acts, while Israeli armed activities that deliberately target civilians are characterised as legitimate acts of self- defence,” he said.

  ”We could even conclude that at least in the Middle East, terrorism refers to the ethnicity of the perpetrator as opposed to the perpetrator’s actions,” said Rabbani.

  ”Thus we enter into the realm of the absurd, where campaigns to boycott Israel or more narrowly illegal Israeli phenomena, such as settlement products – acts that are by definition non-violent and don’t require so much as a water pistol – are termed terrorism,” noted Rabbani.

  The collective punishment of the civilian population of the Gaza Strip, an ongoing act that has cost numerous lives with the sanction of the United States and the European Union, is by contrast justified as a legitimate anti-terrorist campaign” he said.

Kommentarer inaktiverade.