Polisen tycks återigen ha dödat en person med Osmo Vallo-greppet

Vid ett gripande i Karlstad där en ung 21-årig man lades på mage av polisen så tycks polisingripandet ha lett till att den unge mannen dog. Mycket tyder på att man kan ha använt det så kallade Osmo Vallo-greppet mot personen. Då anbringas tryck över ryggen med hjälp av polisers kroppar eller knän. Sådan hantering kan orsaka hjärtstillestånd. Detta grepp är att betrakta som övervåld och det är helt oacceptabelt att unga personer ska avlida för att polisen agerar på ett farligt och våldsamt sätt. Än vet vi dock inte med full säkerhet att det nya dödsfallet i Karlstad är ett fall av polisiärt övervåld, men en hel del tyder på det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Zappa

  Problemet med Polisens agerande är genomgående att vissa Poliser tycker om att visa sig Macho och demonstrera vem det är som bestämmer. Och i det läget så räcker inte den intelligens som de är utrustade med till, för att re-evaluera situationen när det händer och när det som mest behövs. Dom gillar helt enkelt sin egen muskelstyrka som dom har byggt upp under många svettiga timmar i gymmet. Den här typen av poliser överväger inte ens att använda hjärnan och samtala och resonera med människor. Problemet bottnar helt enkelt i att dom inte har intellektuella resurser nog att föra en dialog och desarmera situationen. Dom är otrygga och rädda och skulle helt enkelt inte få tillstånd att vara poliser. Men trots allt det största problemt är trots allt det att samhället kan inte sätta dessa Svartvita huliganer på plats. Dom får inte ens en varning än mindre tvingas dom byta jobb.
  Det vittnar bara om riktigt dålig förståelse från makthavarna.
  Undrar hur många som skall dö innan det sker en ändring.
  Eller kanske skall det till att en av samhällets toppars ungar råkar illa ut ? Då brukar ju man reagera…
  Djävla KRÄK !

  Vänligen men bestämt

  /Z

 • Peter

  Eller så kan unga människor bete sig. Är man våldsam mot polis så finns det inga ursäkter. Tar man det lugnt och gör som man blir tillsagd så sker inte sådant.

  Om personen var berusad så är det ingen ursäkt, då ligger det ännu mer skuld på individen som inte vet hur man använder alkohol eller droger.

  Han grävde med större sannolikhet sin egen grav.

  Tycker det är dags att polisen i Sverige får använda sig av el-pistol för att lamslå folk. Men jag antar att ”zaramis” tycker att det skulle vara övervåld likaså.

 • Mållgan

  Och det är alltså åter polisen i Karlstad som är i farten. Och den initiala polisinsatsen var tydligen så ringa att den inte ens finns med i Värmlandspolisens händelserapportering för det dygnet! Poliserna hade väl lite tråkigt och behövde avreagera sig lite.

 • Ambulans-sjukvårdare

  Tänk att två-tre poliser som väger sådär 220-250 kilo, lägger sig på en liggande människa, då är det inte under att denne dör.
  Det är hellt säkert att den döda personen har flera brutna revben som har tryckt in mot lungorna och eventuellt skadat även hjärtan.

 • Daniel

  Jag förstår inte varför man startar en utredning. den kommer ju ändå att läggas ner och alla poliser kommer att gå fria. Man pratar om våldsmonopol, men polisen har ju också ett dödamonopol.

 • Andreas

  Peter tycker det är ok att döda en person som gör ”våld” mot poliser. Men vad dessa poliser definierar som våld är ytterst godtyckligt. Du verkar inte ha sett några exempel av polisiärt övervåld i verkligheten, det har jag gjort och det har gett mig flera tankeställare. Maktlösheten som oskyldiga känner när polisen vill motivera sin insats på plats genom att våldföra sig på svaga.

  F.ö. verkar du ha en religiös syn på lagen, något du borde fundera över.

 • Z

  Peter, jag kan själv vittna på att det du säger saknar all form av koppling till verkligheten. Eftersom jag själv blivit utsatt för polisvåld och batongslag utan att varken varit full eller hög, mitt på dagen och trots att jag lytt polisens order så lär det kunna förekomma mer under betydligt grumligare omständigheter.

 • Peter:
  Hur hade han betett sig? Lika illa som tanten i Landskrona? Lika illa som Engla?
  Jävla polispack; de har ju sådana här situationer som en del av sina arbetsuppgifter. Klarar de inte av det så ska de inte vara poliser.

 • Dan

  Poliserna gör vad dom vill i dag dom håller ju varandra bakom ryggen, dom är fega och rädda, och älskar att göra folk illa och så älskar dom ju sitt jobb..dom blev säkert svårt mobbade när dom gick i skolan

  • Anders_S

   Dan. Det där är fördomsfullt om poliser. De är som folk är mest, men med mer makt. Kontrollen över dem är dålig och därför kan de trots att de borde vara bättre än andra och mer kontrollerade än andra, komma undan med brott ibland. Polisen utvecklas dock i rätt riktning idag, det är därför vi får reda på mer skit om polisen. Men utredninagrn av poliser misstänkta brott görs idag för dåligt. Det som krävs för en bättring på det området är en sparat myndighet som utreder polisens brott.

 • Anders Åberg

  Samhällets signal till polisen är ju att dom kan göra vad som helst, dom kommer ändå inte att bli dömda för det, Göran Lindberg är bara undantaget som bekräftar regeln.
  Det är fullt naturligt då att en del mindre begåvade polismän utvecklar en känsla av att stå över lagen och njuter av att visa sin makt.
  Håller med Zappa. Djävla KRÄK!

 • Zappa

  Peter lille vän,
  Har man bara ”resurser” intellektuella framför allt, så desarmerar man lätt den mest upphetsade ungdom oavsett hur full han är. Vill du inte inse det faktum behöver du också skaffa dig lite fördjupade kunskaper. Brottet står på INGET sätt i förhållande till straffet och att ens resonera i dom banorna visar bara att man antingen inte har förstått speciellt mycket eller helt enkelt bara är en provokatör. Eller kanske lite av båda för att uttryka det svenskt.
  Deras agerande tyder på väldigt dålig självkännedom och respekt för sig själva och framför allt andra.
  Vanligt BUS helt enkelt….
  IQ kanske 50-60
  /Z

 • Pingback: Ännu ett dödsoffer för polisvåld | Röda Lidköping()

 • anna gomez

  Man vet väl ännu inte riktigt vad som pojken dog av ännu. Om han betedde sig som det beskrivs kan det faktiskt vara så att han var knarkpåverkad och det dör ju folk av varje vecka Men det kommer ju obduktionen att visa

  • Anders_S

   anna gomez: Det är fullkomlig ointressant om han var påverkad eller inte. Man ska inte dö av ett polisomhändertagande.

 • Erik

  Jag kan känna att det är väldigt ensidiga åsikter på i princip samtliga av blogginläggets kommentarer. Peter är väl den ende som ”vågar” tycka olika- för att använda Aftonbladets uttryck… Självklart är det inte så enkelt som Peter skriver, ingen förtjänar att skadas efter ett polisingripande och absolut inte dödas. Bedrövelse.

  Men! Det finns alltid fler nyanser och framförallt så framkommer ingen ordentlig fakta i massmedia. Media far alldeles för ofta med fullkomlig osanning. Detta kan i polisrelaterade fall säkerligen bero på att polisen alltid håller inne med information. Lite ”hemliga Arne” syndrom, vilket känns oerhört frustrerande. Varje fall av polisvåld med skador eller ännu värre utgång som följd ger bränsle åt polishatet i landet. Polisens icke-information i nästan alla dessa fall eldar på ilskan- ”Vi kan inte gå in på detaljer i ärendet” och så vidare. Jag blir så himla ledsen när jag tänker på hela situationen. Både på den unge mannen och hans familj och på poliserna som med allra största sannolikhet är fullständigt förkrossade över vad som hänt.

  Våldsamma situationer kan uppstå från ingenstans och det är svårt att hantera, eller styra bort genom att kommunicera. Jag bedömer det som att dylika händelser kan inträffa oavsett genomförda utbildningar Som jag skrev i inledningen så förtjänar ingen att skadas eller värre vid ett polisingripande. Men ibland händer det och det kommer hända igen. Så ser Sverige och världen ut. Usch och tyvärr. Jag vet dock att det, till skillnad mot vad flera kommentarer på den här bloggen beskriver, att det finns oerhört många duktiga och intellektuella poliser i Sverige. För den som inte redan förstått det så arbetar jag bland dem.

  Kondoleanser till mannens familj och inblandade kollegor.

  Erik

 • Erik:
  Det som är upprörande är att polisers handlingar alltid ska snuttifieras. När en 24-årig svartskalle bråkar med en tant och hon ramlar omkull och dör av fallet så är det ingen som funderar på om hon var full och kanske hade ramlat pga det, ingen som tar för givet att killen är fruktansvärt uppriven över olyckan eller liknande. Då skriks det bara efter blod och alla vet vad som är sant direkt.

  När 14 poliser griper en kille och slår ihjäl honom, så ska det vara så jäkla snuttit. Det var såklart inte meningen, de kunde ju inte veta hur man ska hålla fast folk, och det är såklart svårt för dem att de råkade ha ihjäl honom osv. När polisen sedan ljuger i utredningen för att ingen ska åtalas så är alla med på att man ju inte kan veta vad som hände så man kan inte anklaga poliserna.

 • kig

  Vi vett alla många poliser i världen hällar tändvätska på elden än att släcka den,föratt de kännar sig som rambo och vill inte att filmen ska ta slut de njutar av att använda vålld ,de vett att de är skyddad av polismakten.Jag var en av de som var nära grannar till Osmo Vallo ,Han hade alkoholl problem men han var inte alls vålldsam och polisen använde sina muskler mott en maktlös och medvetslös person som låg på sten golvet och tryckte ner honom ännu djupare mott golvet.Jag tror att polisen har använd samma grepp mott studenten i karlstad.

  Hoppas alla ska höja rösten mott polis greppen innan andra medborgare bli misshandlad till döden av oerfarna poliser.

 • Pa Z

  Jag som polis blir ganska trött av en artikel som denna, med medföljande kommentarer. Det är inte alltid polisens fel. Något alternativ till polisen för att ta hand om våldsamma personer finns inte. Vi får till och med åka till sjukhusens psykavdelningar för att transportera våldsamma personer mellan olika avdelningar.

  Att få kontroll på en våldsam person är inte så lätt som många verkar tro:
  ”Har man bara ”resurser” intellektuella framför allt, så desarmerar man lätt den mest upphetsade ungdom oavsett hur full han är. ”
  Det är naturligtvis lätt att uttala sig när man aldrig blivit tvungen att omhänderta någon som varit rejält berusad, narkotikapåverkad eller psykiskt sjuk.

  Många här verkar ha en förkärlek till att döma poliser på förhand, innan man verkligen vet vad som hänt. I det aktuella fallet gjorde en läkare en bedömning av den omhändertagne vid akutintaget och gick sedan, det var då hjärtstilleståndet inföll. http://nwt.se/112/article810046.ece

  Dessutom uppger ambulanspersonal att de aldrig påpekat något om att mannen legat på mage, tvärtom låg han i framstupa sidoläge. http://nwt.se/112/article810137.ece

  Och tro vad ni vill men jag och mina kollegor är inte ute efter att döda eller skada folk. Vi är helt vanliga människor med politiska åsikter på både vänster och högersidan, precis som folk i allmänhet.

  • Anders_S

   Pa Z: Det är klart att ingen polis normalt är ute efter att skada folk. men samtidigt utvecklas lätt negativa beteenden i den typen av grupper som polisen är. Grupper som tenderar att bli ganska isolerade osv. Ingen kan ännu säga orsaken till dödsfallet som jag påpekar i inlägget, men en hel del tyder ju på att det kan vara de ingripande polisernas fel. Den extremt konservativa NWT håller jag inte för en sanningsrapportör i sådana här fall.

   Det jag främst är ute efter är att polisers misstänkta brott ska utredas av en oberoende myndighet.

   Noterar förresten att en polis som jag faktisk känner ska bli chef för rikskriminalen.

 • långben

  Polisvåld går det att stoppa ? Polisen verkar ha en sorts hatbild mot vissa individer som gör att de lätt tar till övervåld. den utsatte känner nog att dessa poliser vid tillfället tänker gå längre än vad som är brukligt så instiktivt likt ett pressat djur gör denne motstånd (Våldsamt motstånd mot tjänsteman / män!!!) . man kan också förstå den utsattes motstånd när man vet att poliser gör sig skyldiga till övervåld lite då och då ! vad kan komma att hända när de väl fått kontrollen i bil alt. häkte ?! (där vittnen saknas ) Mörkertalet är troligt skyhögt med utsatta idivider som ej törs anmäla händelser med rädsla för personliga trakasserier av märk väl vissa poliser ex. punktmarkering mm. som stör livet i sådan utsträckning att de väljer
  att ej anmäla . (borde vara övergrepp i rättsak) tycker jag.
  detta verkar ”satt i system vilket kommer döda fler individer”.
  Har polisen missat något i utbildningen ex. empati,ledarskap,respekt,
  psykologi, men framför allt sundt förnuft i pressade situationer eller saknas det vidare utbildning inom denna arbetsgrupp.
  För mig ringer iallafall larmklockorna !!!!.

  • Anders_S

   Vi ska nu inte överdriva problemen med polisvåld. MIn uppfattning är att det minskar. Men att vi får reda på mer. Precis som med annat våld alltså. Fler anmälningar, men minskande.

 • långben

  Anders_s Vi ska nu inte bla bla !!! öppna ögonen var inte så naiv
  det finns allvarliga brister tyvärr med omfattande skador som följd ibland tom. dödsfall . vems är felet ? nog ska väl en ensam person
  kunna tas omhand med handfängsel av flera poliser utan att tillföra mer våld efter detta ! vad gäller annat väld är min bestämda åsikt att klart ökande och givetvis ökande anmälningar .och tyvärr allt längre ner i åldrarna
  Såg en blogg värd att läsa idag sök via google på
  svenska piratposten osmo vallo

 • Pingback: Det är väl ingen som trott att sjukhuset gjort fel | Svensson()